Az amerikai követségtől kapott dokumentumot lobogtatott a külügyi államtitkár

A Külügyminisztérium kapott egy kétoldalas dokumentumot az amerikai követségtől, de abban semmilyen érdemi információ sincs. Erről Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára beszélt tegnap a sajtótájékoztatóján. 

Az államtitkár szerint a diplomata még a múlt héten a "kitiltási ügy mögött húzódó állítólagos bizonyítékok gyanánt" adta át a papírt, ami meglepő fordulat lenne, mert az amerikaiak eddig csak a kitiltás tényét erősítették meg, azt nem indkolták részletesen, mert az nem kötelességük.

Magyar Levente ezt követően formailag ("semmilyen pecsét, hitelesítés vagy dátum nem szerepel rajta") és tartalmilag is komolytalannak nevezte az iratot. Az államtitkár szerint a dokumentum semmivel sem tartalmaz többet, mint amit eddig is tudtak, nincsenek benne hiteles, bizonyító erejű információk, amelyek alapján a magyar kormány meg tudná vizsgálni "az állítólagos korrupciós ügyeket". Az iratot nyilvánosságra is fogják hozni még ma.

Délelőtt Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja jelentette be, hogy a párt értesülései szerint múlt csütörtökön a KKM-ben az amerikai nagykövetség képviselői átadták azokat az információkat, amelyek alapján beutazási tilalmi listára tettek hat vezető magyar kormánytisztviselőt. Mint mondta, erről egy magyar külügyminisztériumi forrásból értesültek.

Kerék-Bárczy azt kérte, hogy vagy a találkozó jegyzőkönyvét vagy az amerikaiak által átadott információkat hozzák nyilvánosságra. Azt is firtatta, a kormány indított-e vizsgálatot az amerikaiak által múlt csütörtökön átadott információk alapján.

Eközben a Legfőbb Ügyészség levélben kért bizonyítékokat André Goodfriend amerikai ügyvivőtől "az esetlegesen felmerülő korrupciós ügyről". A közleményük szerint "a beutazási korlátozásokra alapot adó bűncselekményre utaló konkrét adatokra" kiváncsiak, hogy lehetőséget kapjanak "az információk büntetőjogi szempontú értékelésére és arra, hogy azok elemzése alapján a magyar ügyészség megtehesse a szükséges intézkedéseket". Mégpedig azért, mert "leginkább ez szolgálná a korrupció elleni hatékony és eredményes fellépés közös ügyét".

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.