Jobban teljesít!!! Veszélyforrásként, kiemelt helyen foglalkozik Magyarországgal a világ egyik legnagyobb elemzőcége

POLITIKA
2014 november 14., 18:17
comments 237

Center for Strategic and International Studies (CSIS) a világ egyik vezető külpolitikai elemző központja, többek közt az ő munkáikat olvassák a legfontosabb gazdasági és politikai döntéshozók. Számít, hogy miket írnak. Amikor a magyar kormány lobbizni próbál Amerikában, akkor például pont az ilyen elemzőket győzködnék, hogy itthon minden rendben van.

Nem lesz könnyű dolguk, mert a CSIS 2015-ös globális előrejelzésében nagyon kedvezőtlen képet fest Magyarországról.

"Magyarország esetében azt látjuk, hogy ezeknek a folyamatoknak [az oroszok befolyásának növekedése, és az uniós elkötelezettség gyengülése] a mérgező elegyéből egyre autokratikusabb rezsim épül. (...) Az oroszok mind szorosabban fogják a magyar gazdaságot, az idegengyűlölő, új-fasiszta csoportok, mint a Jobbik egyre erősödnek, ezzel aláásva az ország nyugati, liberális elkötelezettségét. Orbán Viktor miniszterelnök júliusban jelentős stratégiai irányváltást jelentett be, amikor a nemzeti alapú illiberális állam létrehozásának szükségességéről beszélt. (...) Az illiberális tendenciák egyértelműen orosz barát külpolitikával párosulnak. Orbán folyamatosan az Oroszországgal szembeni EU szankciók ellen ágált, és azonnal leállította a gázszállításokat Ukrajna felé, miután a Gazprom vezetője Magyarországra látogatott.  Magyarország 10 milliárd eurós hitelt kapott az oroszoktól az atomerőmű bővítésére, tovább növelve az energiafüggőséget.

A Magyarországon és a szomszédjában zajló negatív folyamatok az orosz befolyás korlátozására irányuló szélesebb európai erőfeszítéseket veszélyeztetik."

Az előrejelzés azt fejtegeti, hogy 21. század kelet-nyugati konfrontációjának más ideológiai háttere van, mint a hidegháborúnak,

most a liberális, átlátható, jól kormányzott demokráciák állnak az egyik oldalon, míg az illiberális, korrupt, irányított demokráciák a másikon.

Az elemzésben az is szerepel, hogy attól, hogy Közép-Európában sikeres volt a rendszerváltás, nem jelenti, hogy ez a folyamat visszafordíthatatlan.

A CSIS 2011-es, 2012-es, 2013-as és 2014-es előrejelzésében összesen egy mondat szerepel Magyarországról, a 2012-es kiadásban a Jobbik erősödéséről írtak röviden.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.