Kap hideget-meleget Putyin Ausztráliában

AFP PHOTO / POOL / Kevin Lamarque

Elkezdődött Ausztráliában az idei G20 csúcstalálkozó, a világ legfejlettebb országainak vezetői az ausztráliai Brisbane-ben gyűltek össze. A G20 (a 19 legfejlettebb állam önállóan és az EU) a Föld lakosságának kétharmadát, gazdaságának 85%-át fedi.

A gazdasági kérdéseken túl a legfontosabb téma az ebolajárvány, a klímaváltozás és mindenekelőtt az ukrajnai válság lesz.

Vlagyimir Putyint tüntetők is várták Ausztráliában. Barack Obama és David Cameron a találkozó előtt világossá tették, hogy többet várnak Putyintól. Obama szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió az egész világot fenyegető veszedelem, míg Cameron újabb szankciókat helyezett kilátásba, ha Oroszország nem változtat az ukrajnai politikáján.

A kemény szavak ellenére mindenki az ilyenkor szokásos mosolydiplomáciára készült. A meglepetésről a kanadai miniszterelnök, Stephen Harper gondoskodott. A kanadai miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint mikor az érkező Putyin a kezét nyújtotta Harpernek, akkor az utóbbi meglehetősen kelletlenül és nyersen csak annyit válaszolt:

"Nos, azt hiszem kezet fogunk fogni, de csak egyetlen egy mondanivalóm van neked: ki kell menned Ukrajnából."

Vlagyimir Putyin Francois Hollande francia elnökkel folyó találkozója alatt igyekezett áttörést elérni a Franciaország által visszatartott hadihajók ügyében is, de még nem látszik, mi lesz annak az ügynek az eredménye.