Lemerültek a Philae akkumulátorai az üstökösön

TUDOMÁNY
2014 november 15., 07:15
comments 67
photo_camera Leszállás az üstökösre (Forrás: ESA blog)

Lemerültek a tápegységei, így egyelőre biztosan befejezte munkáját a Philae a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, de előtte még sikerült elküldenie az általa gyűjtött valamennyi tudományos adatot.

Az Európai Űrügynökség (ESA) németországi irányítóközpontjának ma hajnali bejelentése szerint jelenleg már nincs kapcsolatuk a leszállóegységgel, melynek akkumulátorai 60 órára elegendő energiát biztosítottak. Mivel a Philae a kiszemelttől egy kilométerre, árnyékos helyen landolt az üstökösön, nem tud napenergiához jutni, így hibernált állapotba került, és így is marad, ameddig az üstökös nem kerül közelebb a Naphoz. Az ESA reményei szerint két hónap múlva sikerülhet az újraindítás. Péntek éjszaka még sikerült kapcsolatba lépni a Philae-val, és egy próbafúrás adatait még leküldte a Földre. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.