Az Állami Számvevőszék ellenőrizte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát, és szabálytalanságokra bukkant

politika
2014 november 18., 08:39
comments 16

A szervezet közleménye szerint az AJBH:

  • megsértette a számviteli és a közbeszerzési törvényt
  • nem megfelelően működtette a gazdálkodási jogkörökkel összefüggő belső kontrollokat
  • a székházként használt ingatlan jogi helyzetét pedig az ellenőrzés lezárásáig nem rendezték

Az intézmény pénzügyi helyzete a likviditási mutatók alapján stabil volt, vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozottsága, vagyon-nyilvántartásának vezetése pedig megfelelt a jogszabályi előírásoknak – áll a közleményben, ami szerint az ÁSZ ellenőrzése a 2011 és 2013 közötti évekre terjedt ki. (Az AJBH, illetve jogelődje az OBH feladatellátását, pénzügyi és vagyongazdálkodási tevékenységét, és a szervezet átalakulását értékelték.)

Az ÁSZ az alapvető jogok biztosának három, míg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főtitkárának négy javaslatot fogalmazott meg, amikre intézkedési tervet kell készíteniük.

Az Állami Számvevőszék elnöke egyébként Domokos László, aki 2010-ig a Fidesz tagja volt. Ez a szervezet az, ami egyébként utólag vizsgálja a NAV tevékenységét is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.