Nem gondolta a kormány, hogy földadó is lehet az új adótörvényből

gazdaság
2014 november 19., 18:50
comments 159

Az új adótörvényekben van egy rendelkezés, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy lényegében bármit megadóztathassanak, amit az állam nem adóztat. Ingatlanok után már sok településen kell fizetni, a gépjárművek tulajdonosai is adóznak, a termőföld azonban eddig adómentes volt.

Az RTL Híradójának ezzel foglalkozó riportja szerint a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége már sarcnak nevezte az új adó kivetésének lehetőségét is, a gazdák pedig felháborodtak a törvénymódosításon. A szövetség úgy értelmezi az új jogszabályt, hogy állami földek után nem kellene földadót fizetni, ám az a nagyjából másfél millió ember, aki bérbe adja a termőföldjeit, fizetne, ha az illetékes önkormányzat az adó kivetése mellett dönt.

A kormány ugyan támogatta a jogszabályt, de Nagy István, a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt az RTL-nek, hogy így, hogy már értik, hogy miről is van szó, nem értenek egyet a javaslattal.

„A minisztérium dolgozik azon, hogy olyan javaslattal éljen e csomaghoz, ami kiveszi a földet az adóztatható tételek közül.”

- mondta. Nagy szerint azért csak most, a törvény elfogadása után kezdtek dolgozni ezen, mert eddig

eszükbe sem jutott,

hogy esetleg adóztatni akarná bárki is a termőföldet.

Itt az RTL teljes riportja, de ha esetleg nem jelenne meg, ide kattintva is elérhető a videó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.