Nem gondolta a kormány, hogy földadó is lehet az új adótörvényből

Az új adótörvényekben van egy rendelkezés, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy lényegében bármit megadóztathassanak, amit az állam nem adóztat. Ingatlanok után már sok településen kell fizetni, a gépjárművek tulajdonosai is adóznak, a termőföld azonban eddig adómentes volt.

Az RTL Híradójának ezzel foglalkozó riportja szerint a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége már sarcnak nevezte az új adó kivetésének lehetőségét is, a gazdák pedig felháborodtak a törvénymódosításon. A szövetség úgy értelmezi az új jogszabályt, hogy állami földek után nem kellene földadót fizetni, ám az a nagyjából másfél millió ember, aki bérbe adja a termőföldjeit, fizetne, ha az illetékes önkormányzat az adó kivetése mellett dönt.

A kormány ugyan támogatta a jogszabályt, de Nagy István, a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt az RTL-nek, hogy így, hogy már értik, hogy miről is van szó, nem értenek egyet a javaslattal.

„A minisztérium dolgozik azon, hogy olyan javaslattal éljen e csomaghoz, ami kiveszi a földet az adóztatható tételek közül.”

- mondta. Nagy szerint azért csak most, a törvény elfogadása után kezdtek dolgozni ezen, mert eddig

eszükbe sem jutott,

hogy esetleg adóztatni akarná bárki is a termőföldet.

Itt az RTL teljes riportja, de ha esetleg nem jelenne meg, ide kattintva is elérhető a videó.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.