A világ több ezer biztonsági kamerájának adását sugározza egy orosz honlap

2014 november 20., csütörtök 19:57
52

Világszerte több ezer biztonsági kamera és webkamera adását gyűjti be és sugározza egy orosz honlap, biztonsági réseket kihasználva - figyelmeztetett csütörtökön az internetes visszaélésekkel foglalkozó brit hatóság.

Az egy hónapja működő insecam.cc orosz honlap - amely több mint száz magyarországi kamera adását is lehalászta - többnyire azt használja ki, hogy a felhasználók nem adtak meg jelszót, ami a képekhez való hozzáférést korlátozná, vagy nem változtatják meg a gyári felhasználónevet és jelszót, például az admin-t és az 12345-öt. Sok gyártó online is közli ezeket az adatokat.

Az orosz portál adminisztrátorai saját állításuk szerint akciójukkal a nem biztonságos kamerákra akarják felhívni a figyelmet.

Hangsúlyozták, hogy nem hackelték meg a kamerákat, csak egy oldalra gyűjtötték össze az elérhető kameraadásokat.

Az internetes oldalon 125 országból - Nagy-Britannia mellett egyebek között Franciaországból, az Egyesült Államokból, Pakisztánból, Brazíliából és az Egyesült Arab Emírségekből -gyűjtötték össze a kamerák képeit, legyen az egy edzőterem belső kamerája, egy kocsmáé vagy éppen egy gyerekszobában elhelyezett babaőr kameráé. Négyezer-ötszáz készülék adása az Egyesült Államokból, több mint kétezer Franciaországból és ötszáz Nagy-Britanniából került fel a honlapra.

Christopher Graham, a brit adatbiztonsági hivatal vezetője a BBC4 televíziónak elmondta, már kérték az orosz hatóságoktól a honlap betiltását. Az illetékes egyúttal felhívta a kamerák tulajdonosait, hogy változtassák meg készülékeik jelszavát. (MTI)

A 100 magyar kamera adása ide kattintva érhető el. Van köztük bolt, kert és utca is, de aki arra vágyik, nézheti egy ház egyik szobájának lámpáját is.

(Címlapi kép: Wikipédia.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt