Így ne kövess el nemi erőszakot

szexuális erőszak
2014 november 23., 16:35
comments 419
link Forrás

Hogyan lehet megelőzni a nemi erőszakot? Nem, nem úgy, hogy azt ajánljuk, a fiatal nők lefüggönyözve járjanak, vagy sötétedés után ki se mozduljanak otthonról, vagy hogy csakis férfikísérettel tegyék ezt. Az alkoholtilalom sem igazán célravezető. Néhány jótanácsnak mindenki hasznát veszi, de ez valójában csak ahhoz segítség, hogy nagyobb biztonságban érezhessük magunkat. Miért? Mert az erőszak nem az áldozaton múlik.

Ennél sokkal fontosabb lenne a potenciális elkövetőkben például azt tudatosítani, ha a másik esetleg nem tud nemet mondani, az nem beleegyezés, ha ilyen állapotú embert szexre kényszerít, az bizony nemi erőszak.

A tegnap indult petíció készítői is arra kérik a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy a rendőrség a potenciális erőszaktevőket szólítsa meg a videóiban. Igazuk van.

A randierőszak, a bulizás közbeni vagy utáni nemi erőszak megelőzése nem a potenciális áldozatok körültekintő viselkedésén múlik, hanem azon, hogy az erőszaktevők tudatában vannak-e annak, mit tesznek, és annak milyen következményei lesznek.

Az áldozathibáztatás épp olyan abszurd, mint a fenti videóban.

A rendőrségtől pedig különösen azt várnánk, hogy az erőszaktevőkre váró következményeket hangsúlyozzák ki egy ilyen kampányban. De lássuk csak, milyen egy JÓ figyelemfelhívó kampány ebben a témakörben. Magyarországon kívül számtalan példát találunk rá.

(Igaz, itthon sajnos még az új büntető törvénykönyv szerint sem az áldozat beleegyezésének hiánya alapján határozzák meg a nemi erőszakot, a törvényi tényállás még mindig az erőszak és fenyegetés, valamint a kényszerítést veszi alapul. Erre a problémára az ENSZ CEDAW Bizottsága ajánlásában is figyelmeztette a kormányzatot.)

Figyeltek, kedves rendőrök, "kedves" pécsi áldozathibáztató kisfilmeket megrendelő ötletgzdák és jóváhagyók? Ilyenek a civil kampányok.

Tudjuk, hogy a hazai igaszságszolgáltatás Európában szinte egyedülálló módon arról híres, hogy a nemi erőszak áldozataival foglalkozók nem kapnak szinte semmiféle képzést, hogy hogyan kellene bánniuk a hozzájuk segítségért fordulókkal, és ez kétségtelenül összefügg a "Selfie" video-spot sorozattal, de ez nem mentség. Ez hiba. Hiba, amit sürgősen orvosolni kellene.

Nem tűnik különösebben bonyolultnak az egész. Szükség esetén természetesen tudunk tolmácsot biztosítani.

Források: We Can Stop It, Save Edmonton, Make Your Move, Stop Rape Now

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.