Átvariálták az 1964-es téli olimpia műkorcsolya-érmeit

Pars Krisztiánnak már csak 44 évet kell várnia a pekingi bronzára.

Ötven év után kapja meg hivatalosan az 1964-es innsbrucki téli olimpia páros műkorcsolya számának bronzérmét a Vivian Joseph, Ronald Joseph amerikai kettős. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden véglegesítette a sorrendet, és úgy döntött, két ezüstérmet oszt ki, míg az eredetileg negyedik amerikaiak előreléphetnek.

Az ügy előzménye, hogy az Innsbruckban második helyen végzett nyugat-német Marika Kilius, Hans-Jürgen Bäumler párost két évvel később kizárták, mert vétettek az ötkarikás játékokra vonatkozó profi szabály ellen, és ekkor az eredetileg harmadik Debbi Wilkes, Guy Revell kanadai kettősnek ítélték az ezüst-, Josephéknek pedig a bronzérmet. Aztán 1987-ben a Kilius-Bäumler duót visszahelyezték a második helyre, és a mögöttük végzőket egy hellyel hátrébb sorolták, azaz visszaállt az eredeti sorrend. Most kedden viszont arról született döntés, hogy a Wilkes-Revell páros is megtarthatja az ezüstérmét, míg Vivian és Ronald Joseph bronzérmes lesz.

Az aranyérmet a Ljudmilla Bjeluszova, Oleg Protopopov szovjet páros nyerte. Az ünnepélyes éremátadásra a januári amerikai országos bajnokságon, Greensboróban kerül sor. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.