Működik a 3D-s nyomtató a Nemzetközi Űrállomáson = Azt csinálunk, amit akarunk

Kinyomtatták az első tárgyat a Nemzetközi Űrállomáson összeszerelt 3D-s nyomtatóval. Első hallásra ez baromságnak és értelmetlen, tudományos pazarlásnak tűnhet, de nem az. Olyannyira nem, hogy az emberi űrkutatás technológiai fejlettségében ez az utóbbi évek egyik legnagyobb ugrása, hiszen ezzel lehetségessé válik a mostaniaknál hosszabb űrbéli küldetések emberi teljesítése is.

Ezen felül a 3D-s nyomatási képességgel az asztronauták sokkal könnyebben tudnak felelni a járművükön jelentkező váratlan műszaki kihívásokra is. Aki látta például az Apollo 13 küldetéséről szóló remek filmet Tom Hanks főszereplével, az tudja, mennyit jelentett volna akkor egy 3D-s nyomtató az űrjárművön. Egy ilyen nyomtatóval Jim Lowell és legénysége tök egyszerűen meg tudta volna szerelni az űrhajó levegőrendszerét: simán új alkatrészeket nyomtatnak.

Emellett a 3D-s nyomtatók fejlesztéséhez is remek teszteket lehet lefuttatni az űrben, szóval az emberiség ismét csinált egy tök jó dolgot!

(Címlapi kép és minden a NASA-tól.)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.