Az Európai Parlament szavaz a Google feldarabolásáról

TECH
2014 november 27., 10:10
comments 34

Később, meg nem határozott időpontban, de biztosan szavaz majd az Európai Parlament arról, hogy fel kell-e darabolni a Google-t, pontosabban le kell-e választani a keresőt a vállalkozás többi részéről.

Az Európai Parlament természetesen nem dönthet a Google feldarabolásáról, de ha igennel szavaz, az minimum "világos üzenetet" küld majd a szabályozóknak, írja a BBC.

Két amerikai szenátor és egy kongresszusi képviselő máris tiltakozott a felvetés ellen, és az amerikai komputergyártók és kommunikációs cégek szövetsége, a CCIA is aggodalmát fejezte ki az EU Google-ügyben végzett vizsgálódása miatt. A feldarabolást állítólag Guenther Oettinger, az EU frissen kinevezett digitális biztosa sem támogatja.

Megöli a versenytársakat?

Az EU és a Google között egyre élesebb a konfliktus, ami a Google dominanciájára vezethető vissza: Európában a netezők 90 százaléka használja keresésre, és a cég európai versenytársai azt állítják, hogy cég által folytatott gyakorlat és az a mód, ahogyan a hirdetések össze vannak kötve a kereséssel, megöli a versenyt.

Az Európai Bizottságnak több baja is van a Google-lel, a keresések megjelenítésétől kezdve az idegen tartalmak megjelenítésén át a keresési eredmények és a hirdetések összekapcsolásáig.

A végső szót az ügyben az EU versenypolitikai biztosa, Margrethe Vestager mondja majd ki. Az EU idén egyszer már rendreutasította a Google-t, amikor az unió bírósága a felejtés jogára vonatkozó törvényben kimondta, hogy az EU-országok állampolgárai követelhetik a cégtől, hogy távolítsa el a rájuk vonatkozó, nekik nem tetsző találatokat a keresőből. Azóta az ilyen kérelmek alapján eltávolított találatok az EU-s országokban keresőknek nem jelennek meg, a világ összes többi országában meg igen.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.