Az oroszok megint fellőttek egy interkontinentális rakétát

Az október 29-i után most másodszor is sikeres próbakilövést hajtottak végre Bulava (= Buzogány) típusú interkontinentális ballisztikus rakétával egy orosz atom-tengeralattjáróról. A moszkvai védelmi minisztérium bejelentése szerint az Alekszandr Nyevszkij tengeralattjáró a Skandináv-félszigettől északra fekvő Barents-tenger felszíne alól lőtte ki a rakétát, aminek a robbanófejei elérték a Távol-Keleten lévő Kamcsatka-félszigeten kijelölt célpontokat.

A moszkvai médiajelentések szerint 8000 km-es hatótávolságú Bulavát az orosz haditengerészeti hadászati nukleáris erő alapvető fegyverzetének szánják. A tengeralattjárókon való alkalmazásra kifejlesztett háromfokozatú, szilárd hajtóanyagú rakétával 6-10 hiperszonikus, manőverező, egyedi irányítású, 100-150 kilotonnás atomtöltetet lőhetnek fel. A moszkvai kormány szerint az orosz Északi-tengeri Flottának 27 Bulava típusú interkontinentális ballisztikus rakétája van.

Putyn a korábbi sikeres kísérlet után kijelentette, hogy Oroszországnak fenn kell tartania nukleáris elrettentő képességét a növekvő biztonsági fenyegetettség miatt. (MTI)