Nekünk te ne szóljál be, mert kicsinálunk

Média
2014 november 29., 06:47
comments 785

Azt hallották, hogy Várady Zsolt, aki részt vett kormányellenes tüntetéseken, sőt többször fel is szólalt, szívott már füvet életében? És azt, hogy egy másik magyar állampolgár, aki nem ért egyet a kormánnyal, egyszer nem adott meg egy elsőbbséget, és emiatt balesete volt? És azt, hogy egy harmadik ember, aki nem a Fideszre szavazott, nem töltötte ki szakmai gyakorlatának idejét a Miniszterelnökségen?

Mostanában ilyen ügyek után nyomoz a Hír Tv, erről ír a Magyar Nemzet. Csütörtökön kezdték:

"kábítószerrel visszaélés miatt indult korábban büntetőeljárás a kormányellenes tüntetések egyik szónoka ellen. Várady Zsolt megerősítette a Hír TV értesülését."

Ami nem volt benne a leleplező összeállításban, hogy Várady ellen 2003-ban, 11 évvel ezelőtt azért indult eljárás, mert 0,19 gramm ágvégződést találtak nála a Margitszigeten, aminek kábítószer tartalma Várady szerint a csekély mennyiség felső határának töredéke.

Talán nem kell magyarázni, hogy miért aljas húzás, hogy ezt a két körülményt elhallgatják, ha már mindenképpen úgy érezték, hogy az ügyről érdemes beszámolniuk.

Aztán pénteken este az is  kiderült a Célpont című műsorból, hogy Gulyás Balázs, egy másik szervező másfél éve balesetet okozott. Konkrétan nem adott meg egy elsőbbséget, és belement egy másik kocsiba.

Az nem derült ki a műsorból, hogy Gulyás elismerte a felelősségét, együttműködött a hatóságokkal, és már a helyszínen bocsánatot kért.

Egy harmadik szervezőről azt nyomozták ki, hogy a Miniszterelnökségen gyakornokoskodott, ott pedig készségesen elmondták nekik, hogy valami vizsga nem sikerült a srácnak, és ezért elküldték.

Egy negyedik aktivistának olyan rendőrségi ügyét vették elő, amiért nem kapott büntetést.

De mi köze ennek ahhoz, hogy bizonyos az emberek nem értenek egyet a kormánnyal? Milyen közérdek fűződik ezeknek az ügyeknek a nyilvánosságához?

Ez nem olyan, mintha kiderülne a tüntetések szervezőiről, hogy titokban ők találták ki az internetadót, ami ellen felszólaltak, vagy hogy elsikkasztották a demonstrációra összegyűjtött pénzt. Arról fontos lenne, hogy a nyilvánosság értesüljön.

Felesleges is a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a hozzájuk hasonló lapok tevékenységét szakmai szempontból értékelni, ők politikai logika alapján működnek. Az egyik fontos funkciójuk a kormány potenciális politikai ellenfeleinek megfélemlítése.

Vannak emberek, aki tüntetéseken szólalnak fel, sőt szerveznek is néha. Akik nyíltan szerepet vállalnak a számukra fontos közügyekben. Egy ország attól is lesz jó hely, ha sok ilyen aktív polgára van.

De a Hír Tv és a Magyar Nemzet nem ilyen országot szeretne. Amilyet ők szeretnének, abban senki sem emeli fel a szavát a hatalom ellen. Ott egy pisszenést is azonnal megtorol a sajtóosztály.

Ez a sztori nem elsősorban Várady vagy Gulyás szempontjából fontos, nem valószínű, hogy őket a környezetükben sok hátrány érné a leleplezés miatt. Ez mindenki másnak üzenet: ne állj ki, mert levadászunk, ne szólj bele, mert keresünk valamit a múltadban! És amikor ehhez az állam láthatón boldogan asszisztál, az tényleg iszonyú félelmetes.

(Címlapos kép innen)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.