Elég sok finn lép ki a lutheránus egyházból a melegházasság legalizálása óta

külföld
2014 november 30., 11:34
comments 219

Egy Finnországban élő, kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a melegházasság engedélyezése óta tiltakozásképp egyre több finn lép ki az ország legnagyobb egyházából. Ez nagyon könnyen ellenőrizhető, Finnországban ugyanis a neten keresztül lehet az egyházakból kilépni és egyházakba belépni. Ez azért jó, mert könnyebben ellenőrizhető, hogy kik melyik egyház tagjai, így az ő adójuk egy részét automatikusan az adott egyház kapja meg.

Ezen a weboldalon napi statisztikákra bontva lehet követni a kilépőket. November 29-én már 5100-an léptek ki. Olvasónk szerint ez történelmi csúcs.

edelliset31pv

Az országban a melegházasság legalizálását a média és a lakosság nagy része is örömmel fogadta, persze nem tetszhet mindenkinek minden.

Finnországban a lutheránus egyház a legnagyobb egyház, nemzeti státusza is van. Hagyományosan akkor lépnek ki belőle nagy tömegben a hívők, mikor úgy érzik, hogy az egyház nem képviselte rendesen az érdekeiket, ezért nem akarják többé az adójuk egy részével segíteni a szervezetet. A finn melegjogok terén elért legtöbb előrelépés idején hasonló felfutás volt az egyházból kilépők számában. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kilépők többé nem vallásosak, csupán az egyházat nem akarják tovább támogatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.