Megint balhé van Hongkongban

külföld
2014 november 30., 17:04
comments 70

Több száz demokráciapárti fiatal tüntető néz farkasszemet a rendőrökkel vasárnap késő este Hongkongban. A több mint két hónapja zajló tüntetések mostanra veszítettek méretükből, de ennek ellenére a hasonló konfliktusok nem ritkák.

Korábban vasárnap délután sok tüntető gyűlt össze a kormányzati negyed körül, ahol a tüntetés vezetői azt ígérték, hogy körbe fogják venni a kormányépületeket. A tüntetők még mindig Kínától független, demokratikus választásokat szeretnének, amin bárki elindulhat.

photo_camera (PHILIPPE LOPEZ / AFP)

A tiltakozás közben elállták a város egyik legforgalmasabb útját, de igazi céljukat nem érték el, nem tudták megközelíteni a főminiszter irodájának épületét, mert komoly rendőri készültség fogadta ott őket. Ezután azt találták ki, hogy hétfő reggelig ott maradnak, megakadályozva így, hogy a városállam Kínához hű vezetése munkába mehessen.

A tüntetéseket szervező diákszövetség szerint a rendőrség legalább 5 tüntetőt letartoztatott. A tüntetők közül sokan érkeztek egészségügyi maszkokban és orvosi szemüvegekben, felkészülve a könnygázas oszlatásra is. A leggyakoribb skandált szlogen az Igazi demokráciát akarunk! volt.

photo_camera (PHILIPPE LOPEZ / AFP)

A különleges státuszú városban három tábort is kialakítottak a tüntetők, az egyiket, ami az üzleti központ egyik zsúfoltabb utcáját foglalta el, múlt héten számolta fel meglehetősen erőszakosana rendőrség.

A hongkongi eseményekről szóló korábbi cikkeinket itt találhatja meg. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.