Ha Putyin tanácsadóján múlik, az orosz gyerekek soha nem fognak felvilágosító órára járni az iskolákban

Jelenleg sincs ilyen oktatás (szexedukáció, jobb szó híján) az orosz közoktatásban, és Putyin gyerekjogi biztosa, Pavel Astakhov szerint erre nem is kerülhet sor.

A felvilágosító órák ugyanis szerinte szembemennének az ország erkölcsével és tradícióival.

Gyakran kérdezik tőlem, mikor lesznek felvilágosító kurzusok. Mire azt mondom: soha.

- foglalta össze mindezt plasztikusan egy interjúban. Szerinte ezért európai kollégái a nemzetközi találkozókon ideológiai ellenségként tekintenek rá, de ő ettől függetlenül azt tervezi, hogy együttműködik velük a jövőben is.

Pavel Astakhov (ROMAN YANDOLIN / RIA NOVOSTI)

Astakov 2009 óta tölti be ezt a posztot, azóta nem ez az első alkalom, hogy élesen kikelt a szexuális felvilágosítás iskolai megjelenése ellen. 2013-ban azzal lett híres, hogy arról beszélt, hogy a nemzetközi egyezmény a gyermekek védelmében árthat az orosz gyerekeknek, mivel megköveteli, hogy oktatást kapjanak a bántalmazásról. Igen, ennek tényleg nem sok értelme van.

Szerinte amúgy a direkt szexuális felvilágosítás helyett több irodalomra lenne szükség. A regényekben ugyanis minden benne van, amit a nemek közötti kapcsolatról érdemes tudni, ezért az ő megoldása, hogy a fiatalok olvassanak több szépirodalmat. (BBC)