Tudja, mit vettek a parlagfűirtásra felajánlott adójából?

POLITIKA
2014 december 02., 06:30
comments 154

1,1 milliárd forint folyt be a parlagfű elleni harcra a személyi jövedelemadó erre ajánlott egy százalékából, de a kormány parlagfűmentesítésre végül csak 463 millió forintot költött. A maradékból a számlákat tételesen átnéző HVG írása szerint a pénz nagyobbik részét teljesen más célokra fordították:

  • Például fizették belőlük a megyei kormányhivatalok rezsijét.
  • Vagy fénycsövet vettek belőle a kormányhivataloknak.
  • Komárom-Esztergom megyében még villanyt is szereltek.
  • A fővárosi földhivatal pedig félmillió forintos cipőpucológépet vett belőle.

Végül is, sötét, hideg kormányhivatalokban, sáros cipőben nem lehet küzdeni a parlagfű ellen, ami jellemzően napsütéses, meleg mezőkön terem. És terem is: a Parlagfűpollen No Társaság adatai szerint idén sem csökkent elfogadható szintre a pollenkoncentráció, miközben már kétmillió allergiás él az országban.

A parlagfűprobléma amúgy a könnyebben kezelhetők közé tartozik: ki kell irtani. Ezt a világ nagy részén meg tudják oldani - mondjuk ott valószínűleg nem neoncsővásárlással próbálnak küzdeni a növény ellen, és nem is USB-s lézeregérrel mennek rá. Igen, irodaszereket is vásárolt a kormány a parlagfűmentesítésre szánt pénzből.

A HVG még azt is megjegyzi, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal éppen azzal vádolja a Norvég Civil Alap pénzét elosztó Ökotárs Alapítványt és konzorciumi társait, hogy nem arra használták a pénzt, amire kapták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.