Az Európai Űrügynökség után várhatóan a japánok fognak szondát küldeni egy kisbolygóra

Elindították szerdán a Hajabusza-2 japán űrszondát szállító H-2A rakétát, majd a rakéta levált a szondáról.

A hűtőszekrény nagyságú Hajabusza-2 több kisebb robotot, köztük a Minerva-II-t, valamint a német és francia kutatók által fejlesztett Mascot leszállóegységet szállítja az 1999 JU3 aszteroida felszínére. A nagyjából egy kilométer átmérőjű kisbolygó különböző pontjain végeznek majd méréseket a robotok. A misszió egyik feladata lesz robbantani a kisbolygón, hogy mintákat vehessenek az aszteroida belsejéből. A tudósok feltételezik ugyanis, hogy a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta ez a kisbolygó sem sokat változott.

A japán űrszonda indítását többször elhalasztották. A szerdai indulás a hétfőn kijelölt időpontban, közép-európai idő szerint hajnali 5 óra 22 perckor történt, és a rakétának 1 óra 47 perccel később kellett leválnia a szondáról. A japán űrügynökség szóvivője nem sokkal az indulás után közölte, hogy a szonda pályája a tervnek megfelelő, majd később bejelentette, hogy a leválás sikeresen megtörtént.

Az űrszonda várhatóan 2018-ban ér az aszteroidára, 18 hónapot tölt ott, majd 2020-ban elindul vissza a Földre. (MTI)

(A címlapi kép a Japán Űrügynökség honlapjáról származik.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.