15 millióra bírságolta Norbi régi cégét a GVH

gazdaság
2014 december 04., 10:29
comments 34

15 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a Foodorgany Kft-re. Ezt a céget még Norbi Update International néven 2010-ben alapította Schóbert Norbert és Rubint Réka, és ezzel forgalmazták az Update-termékeket. A házaspár tavaly kiszállt a cégből, de a GVH-bírásg arra az időszakra vonatkozik, amikor még Norbiék vezették a kft-t. A versenyhivatalnak azzal volt gondja, hogy a Foodorgany Kft. Update termékeinek 2011 augusztusa és 2013 áprilisa közötti reklámjaiban

  • jogsértően tulajdonított az Update termékeknek betegséget megelőző, illetőleg azt kezelő hatást,
  • valótlan egészségre vonatkozó állításokat tett az Update termékekkel kapcsolatban,
  • valótlan állításokat tett az Update termékek összetételével összefüggésben,
  • valótlan piacelsőségi állításokat tett.

Súlyosbító körülmény volt többek közt, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, és sokáig tartott, meg az, hogy a kifogásolt reklámok részben egészségügyi problémával érintett fogyasztókat céloztak meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációk iránt. Enyhítő köülrményként a GVH felhozta, hogy a cég hajlandó volt egyeztetni és módosítani a reklámjait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.