A pápa menesztette a Svájci Gárda vezetőjét, mert az diktátorként bánt az alkalmazottaival

Ferenc pápa január 31-i hatállyal meneszette psoztjáról Daniel Rudolf Anrig ezredest, a pápa biztonságára ügyelő Svájci Gárda vezetőjét. A Vatikából nem érkezett hivatlos indoklás a pápai döntéshez, de az olasz lapok szerint Ferencnek abból lett elege, hogy Anrig ezredes autoriter módon irányította a 110 fős gárdát.

Az egyik gárdista például úgy nyilatkozott Anrig menesztéséről, hogy az

egy diktatúra vége.

Olasz lapértesülések szerint a pápának az sem tetszett, hogy Anrig ezredes felújíttatott magának és családjának egy luxuslakást a Vatikánon belül, a Gárda barakkjaival szemben.

Daniel Rudolf Anrigot 2008-ban nevezte ki a Svájci Gárda élére XVI. Benedek pápa. Az ezredes korábban egy svájci nyomozóhatóságot vezetett, itt a Svájci Vöröskereszt és az Amnesty International 2003-ban azzal vádolta, hogy egy razzia során, mikor osztagával egy menekülttábort kutattak át, emberijog-sértéseket követett el. Anrig tagadta, hogy nem megfelelően járt volna el. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.