Magyar ENSZ-szakértő bírálta az amerikai rendőri erőszakot

külföld
2014 december 05., 12:39
comments 28

Aggodalomra ad okot Izsáki Rita, az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó független szakértője, a budapesti Tom Lantos Intézet vezetője szerint, hogy nem indult bírósági eljárás abban a két, New York-i és fergusoni ügyben, amikor fehér rendőrök miatt vesztette életét két fekete férfi.

Mindkét esetben az esküdtszék döntött úgy, hogy nem emelnek vádat a rendőrök ellen. A fergusoni, hetekig tartó zavargásokat kirobbantó ügyben az ügyészség nyilvánosságra hozta a nagyesküdtszéki meghallgatás jegyzőkönyvét és a bizonyítékokat is.

Ezek alapján a "közismert bűnjelek" egyáltalán nem bizonyítják egyértelműen a rendőr, Darren Wilson bűnösségét. Sőt.

Hogy miért, arról itt bővebben írtam, de a lényeg, hogy a bizonyítási eljárásban megszólaló tanúk többsége szerint Michael Brown támadt a rendőrre és a halottkémi vizsgálat is a rendőr, Darren Wilson vallomását erősítette meg.

Ráadásul Missouri államban, ahol Ferguson is van, a törvények elég tág keretek között szabályozzák a fegyverhasználatot.

A New York-i esetben nem tudjuk, hogy mi alapján döntött úgy az esküdtszék, hogy nem helyezi vád alá a rendőrt, aki

megfojtotta az illegális cigaretta árusítása miatt lefogott asztmás gyanúsítottat.

(Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.