Hol vannak a nők a közterekről?

egyenlőség
2014 december 06., 14:30

Nem a szoboravatásokban verhetetlen államtitkár hibája, de Magyarországon szinte alig találni történelmi nőalakot megörökítő szobrot.

Az utóbbi időben gombamód szaporodó új köztéri szobrok közé egyetlen híres magyar nő alakja sem fért be. A kutyával játszó – névtelen - fiatal lányt azért kaptunk, hogy ne bánkódjunk, Teréz anya szobrát meg Albánia állíttatta. Mária Terézia és Erzsébet királyné nagyjából ki is merítik nemcsak a történelmi figura, hanem a közéleti szereplő nőkből készült alkotások listáját is.

Országszerte alig találni nőknek emléket állító alkotásokat, de a fővárosban teljes alakos szobrot ismert emberek közül zömmel csak színésznők, szentek, bibliai és mitológiai alakok kaptak.

Ruttkai Éva egyébként az egyetlen nő, akinek két teljes alakos szobra is van Budapesten. Márpedig rendesen utánanéztünk, hús-vér nők Magyarországon legfeljebb szinte csak mellszobrot kaphatnak. (Üdítő kivétel Kati néne, a székesfehérvári tejeskofa.)

Híres magyar nők közül Szilágyi Erzsébet és Veres Pálné kapott még egészalakos szobrot Budapesten, utóbbi az általa alapított gimnáziumtól nem messze ül méltóságteljesen.

(Ha egész alakos művet nem is, de az igazságosság jegyében belátjuk, egy-egy mellszobrot Brunszvik Teréz, Kossuth Zsuzsa, és Tóth Ilona is "kiérdemelt".)

Női szobrot leginkább névtelen nőkről mintáznak

Így eshet meg, hogy az anya gyermekével kompozíció legalább tucatnyi helyen bukkan fel, és szép számmal vannak pucér macák, akik legtöbbször fázósan ücsörögnek vagy álldogálnak, pihennek a nekik kirendelt kutakon, talapzatokon, esetleg harcokban elesett fiaikat, férjüket gyászolják. Van még emellett olvasó meg furulyázó lány, halas, halárus, kapás, lantos, lángot tartó és korsós és táncoló sportoló, de még agronómus és véradó lány is, meg persze várandós nő is. Csongor mellé Tünde, a Buda-király mellé Pest-kisasszony (öhm, ő vajon miért nem királynő?) került.

A rakparton egy kis királylány ül, és leánykák garmadája került más pontokra is. A leghíresebb névtelen magyar nő pedig kétségkívül a Szabadság-szobor lehet.

Vannak persze rajtuk kívül is kőbe, fémbe dermedt nők: a szent hírességek csarnokából Szűz Mária, és Szent Erzsébet is ismerős lehet. Ők úgy láttuk, elég népszerűek a szobrászok körében. Szent Hedvig és Szent Kinga is megértek egy-egy egészalakos művet. A mitológiából Minerváról tudunk hogy szobra van a fővárosban, a városvédő Pallasz Athénével a Budai Várban találkozhatunk. Meglehet, van akit kihagytunk városnézésünkből, de az ezzel együtt is nyilvánvalónak tűnik, valami nem stimmel.

Hol vannak a tudós, vagy politikus magyar nők egészalakos szobrai a fővárosból? Miért nem látni Slachta Margitot, a magyar országgyűlés első női tagját a Parlament közelében?

Hol van Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Brunszvik Teréz, Salkaházi Sára egészalakos szobra a fővárosból? Kossuth Zsuzsa, Teleki Blanka, vagy a közelmúltban elhunyt nagyjaink közül Janikovszky Éva, Szabó Magda szobrai mikor készülnek el?

A modellválaszték bőséges. Nagyasszonyok, tudós és irodalmár nők is megérdemelnék, hogy megörökítsék őket, és nem csupán mellszoborként, emléktáblán, közterek nevében. Igaz, Columbo és a kutyája még mindig ismertebb sokuknál, de így ez nem is fog változni, pedig megérdemelnék.

(Szobrokat nézegethet a Köztérképen, és itt.)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.