Goodfriend válaszolt Orbánnak: Az USA és Magyarország között nagyszerű a jogi együttműködés

2014 december 8., hétfő 17:30
453

Az amerikai ügyvivő szűkszavúan válaszolt Orbán Viktor miniszerelnök parlamentben elmondott beszédére. Goodfriend annyit írt a Twitteren, hogy Magyarország és a Egyesült államok között nagyszerű a jogi együttműködés és linkelt is a posztjához két dokumentumot. Az egyik egy 2009-es emlékeztető Balázs Péter akkori magyar és Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszterek beszédeiről, melyeket egy kétoldalú jogsegély-megállapodás aláírásakor mondtak. (Ezt a megállapodást még 1994-ben írta alá a két ország, itthon 1997-ben hirdették ki, aztán volt egy módosítás, és ennek a jegyzőkönyveit cserélték ki 2009-ben a külügyminiszterek.)

A másik dokumentum pedig egy jogi útmutató arról, hogyan kell eljárnia az amerikai bíróknak abban az esetben, ha külföldi jogsegélykérelem érkezik hozzájuk.

Így Goodfriend posztja valószínűleg egy jelzés arra vonatkozóan, hogy a magyar hatóságok forduljanak hivatalos jogsegélykérelemmel az Egyesült Államokhoz. A magyar ügyészség korábban már kért információkat az amerikaiaktól a kitiltások hátteréről, de akkor meg is jegyezték, hogy nem hivatalos jogsegélykérelemmel fordultak az amerikaiakhoz. Ha jogsegélykérelmet küldtek volna, akkor az államközi egyezmények alapján több érdemi információt lennének kötelesek kiadni az amerikaiak, és valószínűbb lenne, hogy a magyar hatóságok érdemi választ kapnak a kérdéseikre. Egy ellenzéki képviselő az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának első, kitiltási botránnyal kapcsolatos ülésén meg is kérdezte a kormányt képviselő politikusokat, küldtek-e hivatalos jogsegélyt az amerikaiaknak, de nem érkezett válasz.

Orbán Viktor mai parlamenti beszédében azt mondta, hogy Vida Ildikónak be kell perelnie Goodfriendet, az ügyvivőnek pedig férfiként ki kellene állnia, és tisztáznia állításait. Ha Vida nem pereli Goodfriendet, a miniszterelnök meneszti. Egy normális jogsegélykérelemmel azonban valószínűleg erre az egész pörgésre nem lenne semmi szükség. Ha Orbán úgyis azt szeretné, hogy

a bizonyítékok nélküli hablatyolásból a jog egyértelmű és tiszta világába helyezzék át az ügyet,

akkor azt jogsegélykérelemmel is meg lehet oldani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt