Így vállalkozzon Magyarországon - majd 1 teljes éve ide-oda ráncigál 1000 vállalkozást a parlament

POLITIKA
2014 december 08., 15:09
comments 63

Egy éve nem tudja nagyjából 1000 magyar vállalkozás, hogy hetek múlva be kell-e zárnia. Nem azért kellene lehúzniuk a rolót, mert nem működőképesek, hanem egyszerűen azért, mert a parlament folyamatosan módosítgatja a rájuk vonatkozó jogszabályokat.

A huzavona 2013 decemberében kezdődött, mikor egy zárószavazás előtti módosító indítványban, érdemi parlamenti vita nélkül törvénybe illesztette az országgyűlés, hogy a távközlési, áram-, gáz-, és víziközműcégeknek auditorokkal kell tanúsítaniuk a számlázási rendszereiket. Az érintett vállalkozások meg is kezdték az egyeztetést az itthoni auditáló cégekkel, melyek közül több is jelentkezett volna az új feladatra.

Németh Szilárd fideszes képviselő indítványára azonban a parlament megváltoztatta a kiválasztható auditáló cégre vonatkozó kritériumokat. Az új feltételeknek egyetlen cég felelt meg, a Hunguard, amelyik a NAV szerverére kötött nyerőgépek rendszereinek auditálását is végezhette. Az auditort kereső cégek nagyon drága ajánlatokat kaptak a Hunguardtól, többen úgy gondolták, kénytelenek lesznek bezárni, mert ilyen magas áron nem tudják kifizetni az auditort a törvényben meghatározott határidőn belül, 2014 végéig.

A kormány aztán a költségvetés tervezetében ezt a törvényt is módosította, kitolta a határidőket, és eltörölte azt a feltételt, ami helyzetbe hozta a Hunguardot, tehát hogy a kiválasztandó auditornak fenn kell lennie az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonságilag átvilágított beszállítókat tartalmazó jegyzékén. Lett helyette viszont egy másik húzós kritérium, hogy az auditornak telephely biztonsági tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Az Index cikke szerint az iparágban úgy tudják, hogy ezzel érdemben nem bővült a választható auditorok köre.

Aztán néhány napja újabb módosító javaslat került a parlament elé, ebben is faragnak egy keveset a kritériumokon, miközben az eredeti intézkedés szerinti határidő heteken belül lejárna. A legutóbbi javaslatokról még nem is döntött a parlament, így ha marad a régi verzió, a cégek, melyeket érint az intézkedés, heteken belül bezárhatnak. Egyelőre nagyjából 1000 vállalkozó a parlamenti irományokat és a jogszabályokat bújja, gondolkozik, hogyan teremti elő az auditáláshoz szükséges pénzt. És már majd egy teljes éve tanácstalanok. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.