Nem robbantott a kasszáknál a Swing

Tbg
FILM
2014 december 08., 13:01
comments 35

Mindössze 11.204-en vettek jegyet a múlt héten mozikba kerülő Swing c. új magyar filmre.

Pedig a romantikus vígjáték nem bízta a véletlenre a színészválasztást, hiszen játszik benne Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari és Kulka János is.

A filmet forgalmazó A Company Hungary ráadásul nem időzített rosszul: a karácsonyi filmes dömpingben sikerült egy olyan hetet kifogniuk, amikor komolyabb amerikai vagy magyar közönségfilmnek nem volt premierje, így nem kellett komolyabb versenyre készülni.

Így bekerült a hétvégi top5-be, ahol viszont olyan egy vagy több hete bemutatott külföldi produkciók is rávertek, mint a Csillagok között (Interstellar) vagy az Éhezők viadala 3. része:

photo_camera Forrás: Filmforgalmazók Szövetsége, becsült adatok

Ha egy pillantást vetünk az alábbi grafikonra, akkor az is látszik, miért állítjuk azt, hogy egy romantikus vígjátéknak - még akkor is ha magyar - ez a 11 ezres szám nem számít jó nézettségnek:

A két hasonló kaliberű magyar mozi, a Coming Out és a Megdönteni Hajnal Tímeát is kétszer-háromszor több nézőt tudott behozni. Ahhoz képest pedig, hogy mondjuk tíz évvel ezelőtt mennyivel jobban nézték a magyar filmeket a moziban, kifejezetten alacsony ez a szám.

Swing_poszter

A sztori három kissé élemedett énekesnőről és egy transzvesztitáról szól, akik egy haknizenekarral körbeturnézzák a Balatont. (Az alapsztori ismerős lehet az 1993-as A turné c. filmből, amelyben Cseh Tamás segge is feltűnik.)

A filmet Fazekas Csaba írta és rendezte, aki hasonló filmet eleddig csak egyet, a Boldog Születésnapot dirigálta (főszerepben: Ónodi Eszter), egyéb kevéssé ismert filmek, kisfilmek, dokumentumfilmek mellett.

Az operatőr Garas Dániel volt, a producer Bodzsár István, aki fiával (Bodzsár Márk) nézőszám szempontjából hasonló félsikert ért el a mozikban az Isteni műszakkal.

A filmet a Nemzeti Filmalap 300 millió forinttal támogatta.

A támogatási processzus különös pikantériája volt, hogy az a Divinyi Réka írta a forgatókönyvet a rendező társaként, aki aztán a filmalap döntőbizottságában a filmek finanszírozásáról döntött.

Erről így nyilatkozott Divinyi az Origónak:

- Mi lesz azokkal a filmtervekkel, amelyekben a Filmalap munkatársai személyesen érintettek? Te például részt vettél Fazekas Csaba Swing című filmjének a forgatókönyvében.

- Én egy korábbi verzióban voltam benne, Csaba azóta teljesen átírta a könyvet. Gyakorlatilag már semmi közöm nem volt hozzá, de azért jeleztem a döntőbizottságnak, hogy ismerem a projektet, nem szeretnék szavazni róla. Ilyenkor bejön a póttag, Medveczky Balázs, aki szavaz helyettem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.