3,4 milliárdért vett magának budavári villát az MNB egyik alapítványa

politika
2014 december 09., 12:07
photo_camera CC BY-SA 2.5

Újabb ingatlant szerzett magának a Magyar Nemzeti Bank egyik, Matolcsy György sajátos gazdaságtudományi nézeteinek terjesztésére létrehozott alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány. Az MNB honlapján található tájékoztatás szerint a II. világháborúban elpusztult, előtte SS-kaszinóként működő, félig felújított Lónyay (igazából Hatvany, vagy Ybl-Hatvany néven ismert) villáért 11,2 millió euróért, vagyis 3,4 milliárd forintért szerezték meg a Budapanoráma Kft.-től.

A bank tájékoztatása szerint a villát Ybl Miklós eredeti tervei alapján fogják helyreállítani, hogy aztán előadásokat és kiállításokat szervezhessenek oda.

Az épület mellett megvették a régi városháza épületét is a Magyar Tudományos Akadémiától. Ezért 1,85 milliárd forintot adott az alapítvány, amit az MNB a nyereségéből finanszíroz, mert az Matolcsy szerint nem közpénz, ugyanakkor a vásárlások a bank szerint mégis "a közvagyont, illetőleg a nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont" gyarapítja.

A régi városházán, idézem, "Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Doktroi Iskolát [sic!] kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől".

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.