3,4 milliárdért vett magának budavári villát az MNB egyik alapítványa

2014 december 9., kedd 12:07
159
CC BY-SA 2.5

Újabb ingatlant szerzett magának a Magyar Nemzeti Bank egyik, Matolcsy György sajátos gazdaságtudományi nézeteinek terjesztésére létrehozott alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány. Az MNB honlapján található tájékoztatás szerint a II. világháborúban elpusztult, előtte SS-kaszinóként működő, félig felújított Lónyay (igazából Hatvany, vagy Ybl-Hatvany néven ismert) villáért 11,2 millió euróért, vagyis 3,4 milliárd forintért szerezték meg a Budapanoráma Kft.-től.

A bank tájékoztatása szerint a villát Ybl Miklós eredeti tervei alapján fogják helyreállítani, hogy aztán előadásokat és kiállításokat szervezhessenek oda.

Az épület mellett megvették a régi városháza épületét is a Magyar Tudományos Akadémiától. Ezért 1,85 milliárd forintot adott az alapítvány, amit az MNB a nyereségéből finanszíroz, mert az Matolcsy szerint nem közpénz, ugyanakkor a vásárlások a bank szerint mégis "a közvagyont, illetőleg a nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont" gyarapítja.

A régi városházán, idézem, "Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Doktroi Iskolát [sic!] kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt