Hatalmas blöff, hogy Orbán Goodfriend beperelését követeli Vidától

2014 december 9., kedd 8:14
285

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben követelte Vida Ildikó NAV-elnöktől, hogy perelje be André Goodfriendet, kedden pedig Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozta a tévében, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivőnek lenne rá lehetősége, hogy a bíróság előtt tárja fel a bizonyítékait.

A nagy kérdés, hogy

Miért perelhetné be Vida Ildikó André Goodfriendet, akinek milyen bizonyítékokat kéne feltárnia?

André Goodfriend ugyanis még soha egyetlen nyilatkozatában sem utalt konkrét személyekre a kitiltási botrányban. Nem nevezett meg egyetlen érintettet sem, még csak felismerhetően sem utalt rájuk. Legutóbb, a Heti Válasznak adott interjújában is ezt válaszolta egy Vida Ildikóra vonatkozó kérdésre:

„Konkrét személyekről nem beszélek, de az információ, amelyre a beutazási tialalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek”.

Vida Ildikó érintettségéről a Napi Gazdaság írt elsőként, majd októberi szabadságáról hazatérve Vida Ildikó maga állította, hogy ő az egyik kitiltott. Ha pedig Goodfriend sosem vádolta semmivel Vida Ildikót, akkor miért lehetne perelni?

Vida Ildikó kérjen vízumot

Az ügy egyik érdekessége, hogy amikor Vida Ildikó személyesen is megkereste Goodfriendet, az ügyvivő arra bíztatta, hogy kérjen vízumot. A korabeli megfejtés szerint azért mondta ezt, mert a kitiltás vízumügy, így arról, hogy miért van kitiltva, csak akkor tájékoztatják, ha vízumot kérne.

Ez azonban nem feltétlenül igaz. Az amerikai törvények szerint vízumdöntéseket nem kötelesek indokolni, és nem is szokták - ez ugyanis precedenst teremtene, így mindenki, akinek elutasították a vízumát, bizonyítékokat követelhetne. Márpedig vízumügyekben minden ország saját szuverenitása körében dönthet, akár indokolatlanul is. Erről bővebben itt írtam.

Vagyis azzal, hogy vízumkérelemre biztatta Vidát, Goodfriend valami egészen mást üzenhetett. Hogy mit, azt sajnos nem tudhatjuk meg, mert Vida Ildikó végül nem kért amerikai vízumot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt