Kiszabadult a leghosszabb ideje raboskodó politikai fogoly Kínában

2014 december 9., kedd 13:43
8

19 év után szabadulhat a fogságból Hada, a kínai mongolok autonómiamozgalmának vezére. Hada még a nyolcvanas években csatlakozott a hivatalosan Belső-Mongol autonóm területnek nevezett, de valójában egyáltalán nem autonóm Dél-Mongólia önrendelkezésének eléréséért küzdő földalatti mozgalomhoz, majd lett első elnöke a Dél-mongóliai Demokratikus Szövetségnek, ami 1994-től saját újságot is kiadott.

1995-ben a párt utcai tüntetéseket szervezett, ezután tartóztatták le Hadát, akit egy évvel később kémkedésért, szeparatizmusért és ellenforradalmi tevékenységekért 15 év börtönre ítélték. 2010-ben szabadult volna, de ekkor még halmazati büntetésként fogolytáborba küldték.

Felesége, Hszinna, akivel egykor könyvesboltot működtettek, az elmúlt években gyakran fordult a nyugati nyilvánossághoz, aminek nyomán emberjogi szervezetek, de Washington és Brüsszel is felemelték hangjukat Hada védelmében. A kínai hatóságok bosszúból megtiltották családtagjainak, hogy látogassák.

Hada állítólag nincs jól. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt