Obama tényleg az internet megadóztatására készül?

POLITIKA
2014 december 09., 08:29
comments 261
  • André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ügyvivője kilátogatott az internetadó elleni tüntetésre.
  • Ezért Rogán Antal szerint most Obama ellen kéne tüntetnie.
  • Mert Rogán Antal szerint Barack Obama is internetadót akar bevezetni.
  • Mi van???

Rogán Antal a parlament hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában vádolta képmutatással az Egyesült Államokat és annak budapesti ügyvivőjét, az internetadó elleni demonstrációra kilátógató Andre Goodfriendet. Merthogy szerinte Barack Obama most maga is

internetadót akar bevezetni az Egyesült Államokban.

Rogán pedig ebből levezette, hogy az amerikaiak tiltakozása a magyar internetadó ellen valójában a magyar szuverenitás elleni támadások álcája volt csupán.

Úgy érzem, valamit tisztáznunk kell.

Barack Obama 2014. november 10-én, vagyis majdnem egy hónapja egy kétperces videóban beszélt arról, hogy javasolni fogja az amerikai hírközlési felügyeletnek, az FCC-nek, hogy

minősítsék közművé az internetes hálózatot.

A javaslat nem problémamentes. Ha az internetet közművé nyilvánítanák, akkor a hatályos szabályok szerint a helyhatóságok közműadót - ez ismerős lehet a közműadót Magyarországon bevezető Fidesznek -, a szövetségi állam pedig egyetemes szolgáltatási díjat szedhetne az internethasználóktól. Ez utóbbi akár 16 százalék is lehet.

Ez azonban nem célja volt Obama javaslatának, legfeljebb következménye lehet. Az is csak akkor, hogy ha nem változtatnak a telekommunikációs törvényen, melynek II. cikkelye alá kéne besorolni az internetet ahhoz, hogy közművé nyilváníthassák. Az viszont teljes mértékben kizárt, hogy ne változtatnának a törvényen. A változtatás szükségességét még Obama javaslatának legelkötelezettebb támogatói sem vitatják, már csak azért is, mert a telekommunikációs törvény elég elavult: 1934-ben írták, és bármilyen előrelátóan fogalmazták is meg, egyszerűen nem számolhattak egy olyan hálózat kiépülésével, ami akkor még elméletileg is elképzelhetetlen volt.

Amúgy pedig az amerikai törvényhozás alsó háza már a nyáron, négy hónappal Obama felvetése előtt elfogadta az Örökös Internetadó-szabadság Törvényt, amely, mint már a neve is mutatja, örök időkre garantálná, hogy az internetes hozzáférést ne lehessen adóztatni - Obama pedig legutóbb idén szeptemberben terjesztette ki 2014. december 11-ig az internethozzáférés adóztatását tiltó, 1998-ban elfogadott internetes adószabadságról szóló törvény hatályát. Az Örökös Internetadó-szabadság Törvényt egyelőre még csak a képviselőház szavazta meg, de mert a novemberi időközi választáson a republikánusok a szenátusban is többségbe kerültek, jövőre minden bizonnyal a szenátus is megszavazhatja.

Miről szól akkor valójában Obama javaslata?

A világ legérdektelenebb nevével netsemlegességnek nevezett alapelvről. Arról, amit John Oliver feledhetetlen szavai szerint inkább a telkócégek baszakodásának megakadályozása néven kéne futtatni, merthogy

alapvetően arról szól.

Az internetszolgáltatók régi – és saját gazdasági érdekeik szempontjából teljes mértékben érthető – vágya, hogy különböző csomagokat kínálhassanak a tartalomszolgáltatóknak:

  • azoknak, akik hajlandók sok pénzt fizetni ezért, szélesebb sávot biztosítanának tartalmuk fogyasztókhoz jutattására;
  • a többiek pedig megpróbálhatnák a maradék, csigalassú neten átpréselni adataikat.

Amennyiben az internetet közművé nyilvánítanák, a szolgáltatóknak többé nem volna beleszólása abba, hogy mi és milyen sebességgel halad át a hálózatukon. Ez ellen pedig a Verge újságírója, Jacob Kastrenakes éleslátó megjegyzése szerint az internetszolgáltatók kivételével aligha tiltakozna bárki.

A visszájára is fordulhat

Pláne, hogy oly sok más miatt lehet. Obama javaslatával nem az a legnagyobb baj, hogy eredeti formájában lehetővé tenné az internethozzáférés adóztatását. Hanem az, hogy a közművé nyilvánítással olyan hatalmat adna a közmű működését ellenőrző FCC kezébe, ami könnyen a visszájára fordulhat:

ha a hálózatot közművé nyilvánítják, akkor a hozzáférés biztosítása telekommunikációs szolgáltatássá minősülne. Ez pedig túl sok kaput nyithat meg.

Ugyan ez - az internetadó bevezetéséhez hasonlóan - nem célja Obama javaslatának, de semmi sem garantálja, hogy a jövőben egy túlbuzgó hivatalnok telekommunikációs szolgáltatássá minősítsen egészen hétköznapi webes tevékenységet. Vegyünk egy példát, aminek főszereplője Obama javaslatának egyik legnagyobb támogatója, a Google:

  • Beírok valamit a Google keresőjébe - ez olyan, mintha tárcsáznék egy számot.
  • Aztán rákattintok a talált linkre - ez olyan, mintha a telefonközpont kapcsolná a hívott számot.

Ezzel meg is valósult a telekommunikációs szolgáltatás. De ugyanígy telekommunikációs szolgáltatásnak minősülhet az is, ha valaki letölt egy könyvet a kindle-ére. Innen meg már csak egy lépés, hogy minden, a hálózatra bárhogy csatlakozó készülék gyártóját telekommunikációs szolgáltatónak minősítsék.

Obama javaslatával sok baj van. Azt viszont nem lehet állítani, hogy az internet megadóztatására készül. Szemben a Fideszszel, ami ugyan saját internetadó-javaslatát megpróbálta a távközlési adó kiterjesztésének átkeresztelni, de célja egyértelműen az internetes adatforgalom megadóztatása volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.