Orbán nem mond le, hiszen csak most választották meg

POLITIKA
2014 december 09., 10:35
comments 332

Milyen érzés elsőként roma miniszterelnöknek lenni?

kérdezték Orbán Viktortól, amire a miniszterelnök azt válaszolta:

Nem tudom. Ön szerint ez vicces? Boldog karácsonyt!

A kormányfő a Blikk sztárchatre érkező kérdésekre válaszolt, miközben a parlamentben például arról szavaztak, hogy nem lehet majd veszteséges szupermarketekben napi fogyasztást cikkeket árulni.

A beszélgetésben azok a kérdések jelentek meg, amire Orbán válaszolt is, így például a fenti.

És kiderült az is, hogy nem lesz király Orbán Viktor fia, Gáspár, mégpedig azért nem, mert

Megveszekedett, kálvinista republikánus. Kérem ne fogadjon rá!

Azt a válaszát viszont nem tudjuk értelmezni, amit erre a kérdésre adott:

Orbán úr tettei kapcsolatba hozhatóak a testmagasságával?

Van köztük olyan.

Megkérdezték tőle, hogy miért tűri a korrupciót?

"Szeretem ha ragaszkodunk a tényekhez. A korrupció elfogadhatatlan, zéró tolerancia. Nem hiszem, hogy a munkatársaim félre vezetnének. Én sem a Marson élek, hanem itt önök között Magyarországon. Egyáltalán nem mondhatom, hogy minden tetszik, amit látok. De minden nap azért dolgozok, hogy egyre több olyasmit láthassak, ami mindenkinek tetszik" - válaszolta.

Aki arra számított, hogy a Blikkben mond le, annak csalódnia kellett, az erre vonatkozó kérdésre azt válaszolta:

De hiszen csak most választottak meg! Boldog karácsonyt!

Egy támogatva aggódó, vagy aggódva támogató felszólításra, mégpedig: "Tisztelt Orbán Úr, remél nem fog fejet hajtani az USA bérencek követeléseinek ! (Frau Merkel +EU!)", Orbán így reagált:

Az amerikaiak a barátaink. Szó szerint a Jóbarátaink, ezért már nincs is szükségünk ellenségekre. Kérem bízzon bennem!

Kérdezték azt is, hogy mikor szűnik meg a haverok kiszolgálása? Mikor mond le Vida Ildikó? Miért megy szembe 89-es önmagával?

A válasz: A magyar emberek joggal várják el, hogy ha egy köztisztviselőt korrupcióval vádolnak meg, azonnal forduljon bírósághoz és bizonyítsa az igazát. Ez a pénzügyi területen dolgozó köztisztviselőktől különösen is elvárható. A NAV elnökasszonyának is ezt kell tennie. Ha nem, távoznia kell, és alapos vizsgálatokkal kell számolnia. Ez az államrend, amit minden köztisztviselőnek tiszteletben kell tartania.

Kapott néhány olyan kérdést is, amit Obersovszky Péter legfeljebb ellenzéki politikusoknak merne feltenni, például:

"Kérdezném, hogy lehet, hogy kormányuknak van pénze, bankok vásárlására, stadionok építésére, Ön költöztetésére és még sorolhatnám, de nincs pénz az éhező gyermekekre, nyugdíjasokra, lepusztult kórházakra, hajléktalanokra és még sorolhatnám? Még a vasárnapi pótlékot is elveszi tőlünk, pedig nekünk sokat jelent, az a pár ezer forint, minket miért nem kérdez meg senki, hogy akarunk-e vasárnap dolgozni? Igaz, Ön honnan is tudhatná, hogy mit jelent a nélkülözés!"

A válaszban mintha több kérdés mellett elment volna Orbán. "A gyerekek éhezésének hamarosan vége. 2015 szeptemberétől három éves kortól kötelező az óvoda. Az iskolai és óvodai étkeztetést - a jómódú családokat nem számítva - az állam fizeti. A nyugdíjasok járandóságait a gazdasági válság ellenére sikerült megvédeni. Jön a tél, a hajléktalanok sorsa fontos ügy, örömmel tájékoztathatom, hogy több szálláshelyet hoztunk létre és tartunk nyitva, mint ahány hajléktalan van Magyarországon. Vagyis Magyarországon mindenkinek jut fedél a feje fölé télvíz idején. A kórházakra az elmúlt években több, mint négyszáz milliárd forintot költöttünk. Ez óriási teljesítmény, de ez sem elég. A következő feladat a háziorvosok helyzetének gyors és érzékelhető javítása."

És azt tudta, mint nem mondtak még soha Orbánra? Amit ő most Goodfriendre.

Sok mindent vágtak már a fejemhez, de hogy gyáva lennék azt még sosem.

Mindezt arra a kérdésre, hogy miért nem mer kiállni az emberek elé soha, ehelyett egy üres stúdióban mondja a magáét?

Zsuzsanna arra volt kiváncsi, miért érdemel sokkal többet egy nagycsaládos, mint azok, akik ugyanannyit vagy még többet dolgoznak és adóznak, de kevesebb gyerekük van?

Orbán szerint az mindenkinek a saját személyes döntése, hogy vállal-e gyermeket vagy sem. Ebbe az állam nem szólhat bele. "De az is igaz, hogy a gyermek és a gyermekek száma határozza meg az ország jövőjét. Ezért ez bár személyes ügy, de közügy is. Ez adja a családpolitika elvi alapját."

Kiderült az is, hogy a CBA-vezér Baldauf László, aki a kérdező szerint Orbán haverja és egymillió eurós autóval jár, Orbán szerint nem haver, hanem decens úriember.

A szakmunka szentségét hirdető Orbántól megkérdezték, hogy "Milyen kétkezi szakmát tanul leánya Svájcban?"

"A lányom közgazdasági egyetemet végzett és turisztikát tanul, két évet dolgozott nemzetközi és magyar szállodákban, kezdetben gyakornokként, ahogy az a német szállodaiparban szokás. Büszke vagyok rá, hogy ott is helytállt és munka mellett is továbbtanul."

A szegénység témája többbször előkerült. Tervezik-e emelni a közmunkás bért és a családi pótlékot?

"A gyermekek után járó adókedvezményt fogjuk emelni 2016 januárjától, oly módon, hogy a két gyermek utáni kedvezményt növeljük. 2015. szeptember 1-étől három éves kortól mindenkinek elérhető az óvoda. Az óvodai és az iskolai étkezésért 2016 januárjától csak a jómódú családoknak kell fizetniük. Ezzel pontot tettünk a gyermekszegénység végére Magyarországon. Mindennek persze előföltétele, hogy a gazdaság 2015-ben és 16-ban is olyan jól teljesítsen, mint 2013-ban és 2014-ben."

Vasárnapi bezárás? Az nem bezárás. "Egész más észjárás szerint gondolkodunk. Azt akarjuk elérni, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni. Első lépés a kereskedelem szabályozása". A magyar népet nem nézi hülyének, a kormány a tisztelet kultúrájának alapján áll."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.