Milliárdokat vesz el a kormány a súlyosan sérültektől

Az ATV Egyenes Beszédének nyilatkozott Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségnek (MEOSZ) elnöke, az abcug.hu pedig kivonatolta a beszélgetést.

Ötmilliárd forinttal kevesebbet költ az állam a megváltozott képességű emberek foglalkoztatására jövőre a költségvetés tervezete szerint. Mivel a közmunkára csoportosítják át a pénzeket, ezért

"izgalmas látvány lesz az árokparton gereblyéző kerekesszékes vagy éppen az utat tisztító vak ember."

Hegedűs Lajos szerint a kormány azzal nyugtatta őket, hogy majd uniós forrásból több jut a fogyatékkal élőknek, de

"január előbb jön, mint az uniós pénz, ugyanis az még a kormány szerint is csak 2015 második felében várható."

A lényeg, hogy januártól nincs pénz azokra a szervezetekre, amelyek a megváltozott munkaképességű emberek - értelmi fogyatékosok, vakok, mozgássérültek - munkáját koordinálják.

Hegedűs szerint az eddigi 34 milliárdos támogatási rendszer - aminek a fele járulékok formájában egyből visszafolyt a költségvetésbe - a minimálbérre volt elegendő, tehát túlságosan bőkezűnek ezt sem lehetett nevezni.

"Ezek az emberek értéket teremtenek azáltal, hogy dolgoznak, ráadásul semmilyen más szociális ellátásra nem jogosultak."

Egyes európai országokban 52-54 százalékos a foglalkoztatási arány a súlyosan sérültek között, Magyaroszágon a tavalyig életben lévő rendszerrel együtt is csak 11-12. Hegedűs Lajos szerint a változás értelmetlen és káros.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.