Adj hatezer eurót Vojislavnak, és magyar leszel

2014 december 11., csütörtök 10:56
70

Hatezer euróért kínál magyar állampolgárságot Szerbiában feladott apróhirdetésben egy verbászi (Vrbas) szerb, egy bizonyos Vojislav T.

"Ha valaki elmegy Szegedre, azonnal, állampolgársági vizsga, magyar nyelvtudás vagy eskütétel nélkül állampolgárságot kaphat. Vannak erre embereim, akik ezt ott el tudják intézni. Ezért én pénzt kapok, a polgárok meg útlevelet. Nem látom, mi ebben a rossz" - nyilatkozta Vojislav a németországban megjelentetett szerb hírportálnak, a Vesti Online-nak.

A kettős állampolgárságról szóló törvények szerint az állampolgárság megadásának a feltétele a magyar származás és nyelvtudás igazolása. Ez utóbbit vizsgával ellenőrzik. Az állampolgárság megadásakor esküt kell tenni.

Vojislav azt is mondta, hogy a hirdetés miatt naponta hívják érdeklődö polgárok, de a rendőrség és az újságírók is. Ennek ellenére nem fél, mert ő maga "nem valósít meg semmit, csak egy hirdetést adott fel". Sőt, úgy véli, hogy ő csak segít minnél több éreklődőhöz eljutattni a hírt, hogy milyen könnyű magyar állampolgársághoz jutni. "Miért ne segítenék másokon és magamon" - mondta.

A szerbiai ügyészség szerint amit Vojislav csinál, az valószínűleg megvesztegetésnek számít. "Még látnunk kell, hogy pontosan miről van szó, de az már világos, hogy ez valamilyen formában megvesztegetés" - mondták.

A Vesti Online szerint a Vajdaságból havonta kétezren folyamodnak magyar állampolgárságért, a szerbiai magyar nagykövetség nyilvános adatai szerint pedig 2011 óta már 95 ezer vajdasági kért magyar útlevelet. (Címlapkép: harry_nl / Flickr CC BY-NC-SA 2.0)