Kína, Észak-Korea és Irán is elítélte a CIA kínzási módszereit

Nemzetközi össztűz zúdult az Egyesült Államokra, miután nyilvánosságra hozták azt a szenátusi jelentést, amiből kiderül, hogy a Bush-adminisztráció alatt a CIA hogyan kínzott meg terrorizmussal gyanúsított fogvatartottakat. A brutális kegyetlenségeket bemutató jelentés persze lehet, hogy meg se jelenhetett volna, ha épp nem most vesztenék el a többségüket a szenátusban a demokraták, és nem lettek volna belpolitikai okai is a nyilvánosságra hozatalának. Viszont megjelent, és ebből meg lehet ismerni, milyen embertelen eszközökhöz nyúlt az ország hírszerzése, ráadásul a jelentések szerint eredmények nélkül.

A nemzetközi felháborodás pedig teljesen jogos, de mint ahogy korábban többször, most is azok az országok a leghangosabbak, ahol rendszeresen semmibe veszik az emberi jogokat, viszont ahol hasonló jelentés soha nem jelenhetne meg. Egymással versengve ítélte el a leghatározottabban a CIA módszereit a világ három olyan országa, ahol az összes emberi jogi szervezet jelentése szerint rendszeresek a kínzások, a kivégzések és az embertelen bánásmód.

A kínai külügyminiszter, Vang Ji az állami médiában arról beszélt, hogy Kína  következetesen ellenzi a kínzásokat, és szerinte az Egyesült Államoknak figyelembe kéne vennie a jelentés eredményét, változtatnia a módszerein, hogy visszanyerje korábbi megbecsülését, és a nemzetközi szokásoknak megfelelően eljárni. 

A kínai közmédia külön honlapot indított az 500 oldalas jelentésnek, azzal a címmel, hogy Meddig tehet még úgy az Egyesült Államok, mint az emberi jogok bajnoka?

Közleményt adott ki Észak-Korea külügyminisztériuma is. A világ legkegyetlenebb diktatúrája arra kíváncsi, hogy az ENSZ miért fordítja el az arcát, ha a CIA embertelen kínzási technikáiról van szó. A közlemény kitér arra is, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi időszakban többször is fehér rendőrök gyilkoltak meg fegyvertelen fekete férfiakat.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei Twitteren nevezte a jelentést szégyenteljesnek, az állami média pedig nagyobb történelmi ívet rajzolt fel, és felidézték a Japánra ledobott atombombákat és a vietnami háború alatt bevetett eszközöket is.

Amúgy az észak-koreai vád, hogy az ENSZ elfordítja a fejét, ha az Egyesült Államokról van szó, egyáltalán nem biztos, hogy igaz lesz. Több ENSZ-diplomata jelezte, hogy az 1994-ben az USA által is elfogadott kínzás elleni szabályozások megsértéseként tekinthető az amerikai beismerés, és várhatóak lépések annak elrendelőivel szemben.

Barack Obama is arról beszélt, hogy ezek a kihallgatási technikák komoly károkat okoztak az Egyesült Államok világban elfoglalt helyében, és nehezebbé teszi, hogy szövetségeseikkel kitűzött céljaikat elérjék. (via Independent)