A hír, ami alapján XVI. Benedek, de még majdnem Semjén Zsolt is jobb fej, mint Ferenc pápa

vallás
2014 december 12., 09:18
comments 97

A dalai láma állítása szerint nem hajlandó fogadni őt Ferenc pápa, mert a Kína és a Vatikán kapcsolatát javítani próbáló katolikus egyházfő attól tart, hogy a találkozó "kellemetlenségeket okozna".

A tibeti vallási vezető a Nobel-békedíjasok éves szimpóziumára látogatott Rómába, ahol találkozni szeretett volna Ferenc pápával is. Azonban "a Vatikán közölte, hogy ez nem lehetséges, mert kellemetlenségekhez vezethetne" - idézte a dalai lámát az MTI.

Miközben Ferenc hangsúlyozza a más vallásokkal folytatott párbeszéd fontosságát, és érdemi lépéseket is tesz az ügyben, a dalai láma ebből a körből már kimarad. A pápa ugyanis igyekszik javítani a kínai vezetéssel is Vatikán kapcsolatait, legutóbb már az is hír volt, hogy a repülője átrepülhetett a kínai légtéren. Pedig a dalai lámával még Ferenc kevésbé népszerű elődje, XVI. Benedek is találkozott 2006-ban.

A vatikáni megoldás az lett, hogy Ferenc végül a Rómában érkező Nobel-díjasok közül senkivel sem találkozik. (Eredetileg Dél-Afrikában lett volna a Nobel-díjasok találkozója, de ott is megijedtek a dalami láma fogadásának várható kínai retorzítóitól, és nem adtak vízumot a tibeti vezetőnek. Ezért a meghívottak is lemondták a rendezvényt.)

És azt az érdekes adatot tudták, hogy Semjén Zsolt volt a parlamentben a Tibet-csoport alapító elnöke? Még 2008-ban. Kormányon már nem volt annyira harcos a kiállás, Semjén állítólag a dalai láma 2010-es magyarországi látogatásának előkészítésében még részt vett, találkozót is terveztek, de Orbán Viktor aztán jelezte, hogy ez nem lenne szerencsés. Kormányzati szereplő nem is találkozott a lámával. Viszont amikor a kínai miniszterelnök látohgatásának előkészítésére Semjén Pekingbe utazott, azt mondta, hogy szóba hozta a tibeti kérdést, szerinte a területi integritás elismerése nem kérdés, de autonómiát kellene adni Tibetnek. Azt is mondta, hogy "Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy Kínával üzleteljen, mert aki nem üzletel Kínával, az nincs a világgazdaság színpadán". E téren nem várható el több Magyarországtól, mint amit az Egyesült Államok, Franciaország vagy Nagy-Britannia megtesz. Végül aztán még az is megtörtént, hogy amikor a kínai miniszterelnök Budapestre látogatott, akkor Orbán helyett Semjén Zsoltnak kellett fogadnia a reptéren.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.