Kövér Lászlónál már megint nem érti senki jobban az amerikai politikát

külföld
2014 december 13., 10:46
comments 189

Kövér László külpolitikai, azon belül is az Egyesült Államokkal kapcsolatos szakértelme legendás. Legutóbb október végén tévesztette el másfél évvel, hogy ki az ország külügyminisztere. Mondjuk nagy tétje nem volt a dolognak, mert csak a magyar kormánnyal szembeni nemzetközi baloldali összeesküvés elméletét alapozta arra, hogy Hillary Clinton vezeti az amerikai diplomáciát, miközben már 2013 februárja óta nem ő, hanem John Kerry a külügyminiszter.

Ezt a teljesítményt nem könnyű felmúlni, Kövérnek is másfél hónapjába telt.

Most ugyanis Joe Biden amerikai alelnöknek írt levelet, mert John McCain szenátor csúnyát mondott Magyarországra, illetve Orbán Viktor miniszterelnökre.

Kövér többek közt azt kéri Bidentől, hogy

"tekintélyét latba vetve segítsen abban, hogy a törvényhozók és kormányzati tisztségviselők körében a Magyarországról szóló megnyilatkozások visszatérjenek abba a nyugodt mederbe, amely biztosítja a kölcsönös tisztelet és bizalom légkörét."

Na, most ha valaki az amerikai alelnök tekintélyét és befolyását szeretné felmérni az ottani politikai folyamatokban, annak mindenképpen ajánlom a Veep című sorozatot. Joe Bident kb. az abban szereplő Selina Meyerrel tartják egy polcon. Az alelnök általában is jelentéktelen szereplő, és Biden ebben a mezőnyben sem emelkedik ki.

Ehhez képest a mindenkori alelnök egyben a szenátus elnöke is, de ebben a minőségében elsősorban ceremoniális feladatai vannak. Az egyetlen érdemi jogköre, hogy szavazategyenlőségnél ő dönt.

Az egyik lehetősége, hogy Kövér saját megfelelőjét kereste az Egyesült Államokban, így jutott el Bidenhez. Senki sem szólt neki, hogy akit ő kereshet, az John Boehner republikánus házelnök lenne, aki a képviselőházat vezeti, és bár neki van hatalma, de McCainhez, aki szenátor, semmi köze sincsen.

A másik lehetőség, hogy a magyar országgyűlés elnöke McCain főnökének akart írni, csak nem sikerült neki. Ez lehetne akár Mitch McConnell (kb. frakcióvezető) vagy John Cornyn (kb. frakcióigazgató).

Mondjuk megint az amerikai politika totális félreértése lenne azt gondolni, hogy akár McConell akár Cornyn megmondhatja McCainnek, hogy mit mondjon egy politikai vitában Magyarországról, és mit ne. Az Egyesült Államokban egy árnyalattal nagyobb önállósága van az egyes képviselőknek, mint amihez egy fideszes politikus itthon hozzászokhatott.

Az MTI nem közli Kövér teljesen levelét, csak részleteket. Ez a mondat mindenképpen izgalmas.

"Levelem megírására az késztetett, hogy úgy látom: John McCain szenátor magatartása brutális megnyilvánulása annak a folyamatnak, melyet egyes politikusok kormányzati tisztségviselők és a kormányzattal nyilvánvaló kapcsolatban álló személyiségek nyilatkozatai, gesztusai, illetve magatartása - különösen az utóbbi időkben - felrajzolnak"

Eleve kicsit zavaros a fogalmazás. A kusza gondolatokból azért Kövér októberi nyilatkozatának ismeretében ki lehet bogozni az üzenetet: McCain is része a nemzetközi baloldal Magyarország elleni összeesküvésének, nyilatkozata legalább is beleillik a terveikbe. Ebben a párhuzamos univerzumban kb. Charles Gáti és Soros György irányítják a teljes amerikai külpolitikát, és az egyetlen céljuk, hogy Orbán Viktor nemzetépítő kormányát gáncsolják Gyurcsány Ferenc megbízásából.

Ebben az értelemben Kövér levele persze inkább szimbolikus gesztus, valódi hatást a szerző sem várhat tőle. Mert lehet ugyan, hogy itt-ott hiányos Kövér a tudása az amerikai politikával kapcsolatban, de azzal biztosan tisztában van, hogy Joe Biden maga is demokrata, és így csak kesztyűbáb a magyar baloldal közvetlen irányítása alatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.