A külügyminisztérium lefagyott McCain konkrét vádjaitól, a kormányszóvivő szerint a szenátor nincs tisztában a magyarországi helyzettel

politika
2014 december 04., 15:27
comments 210

Csütörtökre kicsit visszavett lendületéből a magyar diplomácia, miután John McCain republikánus szenátor szerda este (magyar idő szerint éjjel) közleményt adott ki, amiben meglehetősen részletesen felsorolta, milyen kifogásai vannak a magyar diplomácia 2010 utáni működésével.

McCain kedden egy szenátusi vitában nevezte neofasiszta diktátornak Orbán Viktort, amire a magyar külügy felháborodva reagált, Szijjártó Péter külügyminiszter például azt mondta, hogy

“Ha valaki kizárólag a Magyarországról szóló sajtóhíresztelések alapján mond véleményt a magyarországi folyamatokról, akkor könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy a kijelentései nélkülözik a ténybeli alapokat.”

Erre érkezett McCain közleménye, tételes felsorolással, ez viszont mintha meglepte volna a külügyminisztériumot. A nap folyamán nem adtak ki közleményt, a tárca honlapján még mindig a szerda délutáni megszólalásuk a legfrissebb témában született bejegyzés.

A csendet végül csütörtök délután Kovács Zoltán szóvivő törte meg, akit a Budapest Bank államosítását bejelentő sajtótájékoztatón kérdeztek meg újságírók McCain mondatairól.

A kormányszóvivő szerint az, hogy McCain szenátor mennyire van tisztában a magyarországi helyzettel, részben kiderül azokból a klisékből és mondatokból, amelyeket használt.

Kovács Zoltán azt mondta, hogy

"mi napnál világosabban látjuk, hogy az elmúlt években oly sokat sulykolt, alapvetően csak a minket kritizáló álláspontot tükröző kijelentések mögött (...) többségében az ismeret hiánya" áll.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor 2008-ban hősnek nevezte McCaint, a szóvivő azt válaszolta, hogy a szenátort a katonai fogságban szerzett tapasztalatai vitathatatlanul nemzeti hőssé teszik az Egyesült Államokban, a más ügyekben fennálló nézeteltérés nem befolyásolja a személyes érdemeit.

McCain szenátor Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos kijelentéséről Kovács Zoltán azt mondta, hogy bíztak benne, hogy az amerikai politikus nem a magyar kormányfőre vonatkoztatva tette az ominózus kijelentését, mert nincs oka így nyilatkozni. Teljes mértékben elfogadhatatlan, amit mondott,

a szenátor szavait a magyar kormány mélységesen elítéli.

Kovács emlékeztetett arra is, hogy Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szintén elhatárolódott a szenátor több kijelentésétől is. A kormányszóvivő egyben üdvözölte, hogy Colleen Bell személyében végre nagykövet érkezik Magyarországra az Egyesült Államokból. Szerinte a két ország közötti politikai nézeteltéréseket a legmagasabb politikai, diplomáciai szinten kell megoldani. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.