Szijjártó nem tervezi hazaküldeni André Goodfriendet

2014 december 14., vasárnap 12:29
152

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a HírTV vendége volt, itt kérdezték a kitiltási botrányról, az amerikai-magyar kapcsolatokról és a Déli Áramlatról is.

A miniszter szerint a magyar-amerikai ügyek rendezéséhez mindkét oldalról higgadtságra van szükség, és sem az amerikaiak vádaskodásaival, sem pedig Goodfriend esetleges hazaküldésével nem lehet megfelelően rendezni a kérdést.

„Ezeknek a súlyos, nyitott kérdéseknek a megléte nem érdeke Magyarországnak… Minél hamarabb tisztázni kell azokat a kérdéseket, amelyek most nehezítik az Egyesült Államok és Magyarország közötti politikai együttműködést.”

„... szerintem azok a cselekmények, amelyeket bizonyos esetekben az ügyvivő úr elkövetett, tehát hogy például vádat fogalmazott meg a NAV elnökével szemben, ez szerintem nem segíti az ügy megoldását. De nincsen olyan tervem, amire volt kedves utalni.” - válaszolt a miniszter az ügyvivő hazaküldésével kapcsolatos kérdésre.

Szijjártó azt mondta, hogy a magyar-amerikai együttműködés egésze ennek ellenére is sikertörténet, a két állam kapcsolatainak három szintje, a gazdasági, a védelmi és a politikai közül csak a politikai kooperáció nem működik megfelelően. A gazdasági együttműködés sikereire példákat is hozott a politikus, elmondta, hogy a GE is olyan amerikai vállalat, ami remekül érzi magát Magyarországon.

A Déli Áramlat támogatása Szijjártó szerint helyes választás volt, hiszen a vezetékkel biztosítani lehetett volna, hogy a térség gázellátását ne befolyásolja az orosz-ukrán viszony. Elmondta azt is, hogy az EU kettős mércét alkalmazott a projekt megfúrásakor, hiszen az Északi Áramlattal, ami szintén Oroszországból, szintén Ukrajna megkerülésével szállít gázt Németországba, az Uniónak nem volt problémája. (mno.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt