Franciaország betiltotta az Ubert

közlekedés
2014 december 15., 11:07
comments 96

Január 1-től betiltják az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatást, akkor lép ugyanis életbe a taxik tisztességes versenyét szabályozó törvény – közölte a belügyi szóvivő. Pierre-Henry Brandet azért beszélt erről az I-Télé hírtelevízióban, mert ma hajnalban forgalomlassító tiltakozásba kezdtek a párizsi taxisok a francia fővárosba bevezető útszakaszokon.

A repülőterekről a Párizs felé vezető autópályákon 100 taxi foglalta el a sávokat, lépésben haladva a belváros felé. Délutánra terveznek az Invalidusok terére megérkezni, ahol tiltakozó nagygyűlést tartanak. A három legjelentősebb francia taxisszervezet azért szólította fel blokádra a tagjait, mert a párizsi kereskedelemi bíróság pénteken nem tiltotta be az UberPop mobiltelefonos alkalmazás üzemeltetését, ami a taxisok szerint tisztességtelen versenyben veszi el a bejegyzett taxisoktól a munkát, miután a szolgáltatást nyújtó sofőrökre nem vonatkoznak a taxisokra érvényes szigorú követelmények.

Arra a kérdésre, hogy az app a közeljövőben be lesz-e tiltva, a belügyi szóvivő közölte:

„Teljes mértékben.”

„A kormány által a taxik szabályozására beterjesztett és megszavazott törvény január 1-én lép életbe, és az szigorú lesz az ilyen jellegű vállalatokkal szemben” – mondta Pierre-Henry Brandet.

Az amerikai központú Uber már Európa sok országában jelen van, és munkamódszere már sok helyen éles tiltakozásokat váltott ki. A szolgáltatás Franciaországban február óta elérhető.

Az új szabály szerint az autósok közötti az ilyen jellegű kapcsolat megteremtése két év börtönbüntetéssel, és 300 ezer eurós pénzbírsággal lesz sújtható az új jogszabály szerint. „Nemcsak hogy törvénytelen az ilyen szolgáltatást igénybe venni, hanem a fogyasztók számára veszélyt is jelent” – mondta a szóvivő, utalva arra, hogy a sofőrök nem rendelkeznek a megfelelő utasbiztosítással.

Az Uber franciaországi leányvállalatát októberben egyébként 100 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték „megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt”. A cég fellebbezett a döntés ellen és folytatta az alkalmazás működtetését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.