Felhívták Szijjártót az amerikai külügyből, hogy Orbán mégis miért biztatja Goodfriend feljelentésére Vida Ildikót

Victoria Nuland, az amerikai külügy Kelet- és Közép-Európáért felelős államtitkára volt a vonal végén, még a múlt héten kereste Szijjártó Péter külügyminisztert. Elsősorban arra volt kiváncsi, hogy mégis miért szólította fel Orbán Viktor a NAV-elnökét arra, hogy jelentse fel az amerikaiak budapesti ügyvivőjét, André Goodfriendet.

Az államtitkár a nyilvánosság előtt sem hallgatja el a véleményét, ha az Orbán-kormányról van szó. Nuland-Szijjártó beszélgetésről diplomatikusan annyit tudtunk meg, hogy "végig udvariasan, de meglehetősen határozottan zajlott mindkét fél részéről". A magyar külügy hivatalosan annyit mondott a beszélgetésről megkeresésünkre, hogy

  • "Továbbra is fontosnak gondoljuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok támassza alá tényekkel a magyar tisztségviselőkkel szemben támasztott vádjait"
  • "Vida Ildikónak, a NAV elnökének másként nincs lehetősége tisztázni az állítólagos bizonyítékok létezésének kérdését, mint hogy jogi útra tereli ezt az ügyet"
  • "Szijjártó Péter felhívta az államtitkár asszony figyelmét arra, hogy Magyarország jogállam, ezért, ha amerikai vállalat jogsértést tapasztal, azonnal feljelentést tehet".

Folyt.köv.