A gazdasági minisztérium szerint is lesznek elbocsátások a vasárnapi zárva tartás miatt

gazdaság
2014 december 17., 09:31
comments 286

Nem mintha ez nem lett volna az elejétől fogva teljesen egyértelmű, de most a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Czomba Sándor a Hír Tv műsorában is arról beszélt, hogy ő a sajtóban megjelent, 20-30 ezres elbocsátásokat nem tartja reálisnak, de nagyságrendileg jóval kisebb leépítést elképzelhetőnek tart.

A KDNP által keresztülvitt törvényt, aminek a jelek szerint minimális társadalmi támogatottsága sincs, egyelőre csak a kereskedelem szereplőire vetették ki, de Orbán Viktor már beszélt arról, hogy idővel cél, hogy senkit ne dolgoztathassanak vasárnap. Czomba szerint viszont a termelői szféra esetében

lényegesen átgondoltabb cselekvési tervre van szükség.

A termelő cégek ugyanis sokkal inkább ellentétes irányba mozdulnak, és kifejezetten szeretnének vasárnap és ünnepnapokon is dolgoztatni, több ilyen kérelem is van benn a Munka törvénykönyvének módosítására.

"Ha a termelő szektorba behoznánk ezt a szabályt, akkor meggyőződésem, hogy tízezres nagyságrendben veszítenénk el munkahelyeket. A kereskedelemben viszont más a helyzet".

Az államtitkár  szerint riogatás a 20-30 ezres szám, ugyanakkor konkrétumot nem mondott, szerinte

"nyilván, ha egy ember elveszti a munkahelyét, az is rossz mindenki számára, főleg annak, akit érint. Én nagyságrendileg jóval kevesebb emberre gondolok".

Majd azt mondta, hogy abban bízik, nem kell számjegyekben gondolkodni, mert szerinte látni kell, hogy a kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van. Czomba szerint ha a munkavállalók és a munkáltatók megegyeznek, akkor szerinte minimális lesz ez a létszám.

A fundamentalista mikropárt vezetője, Harrach Péter szerint minden magyar közös sikere, hogy ez a szabályozás megvalósult. Korábban a gazdasági miniszter, Varga Mihály is arról beszélt, hogy nem lenne bölcs dolog szabályozni a boltok vasárnapi nyitva tartását. Persze azért a törvényt megszavazta.

(via Portfólió)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.