Hétről hétre többen tüntetnek 'Németország iszlamizációja' ellen Drezdában

külföld
2014 december 23., 10:11
comments 666

17 ezren tüntettek hétfő este Drezdában Németország iszlamizációja ellen. A hetek óta, minden hétfőn zajló tüntetésekre most mentek el a legtöbben.

A most születő Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalom már tizedik alkalommal demonstrált a szászországi fővárosban. Az első megmozduláson még alig néhány százan vettek részt, a múlt hétfőin viszont már 15 ezren.

(KAY NIETFELD / DPA / AFP)

Voltak ellentüntetők is, nagyjából 4500 ember vonult végig a városon, "Náci mentes Drezda!" jelszavakat skandálva. A Pediga követői pedig természetesen azzal érvelnek, hogy ők nem nácik, csupán hazafiak, akik aggódnak, hogy odalesznek a keresztény értékek és hagyományok. Szerintük a mainstream politikai pártok és a média is ludas ebben. A szervezet ellen tüntettek Münchenben is, ott 12 ezren voltak az utcákon hétfő este.

Ott a város polgármestere, Dieter Reiter arról beszélt, hogy van elég hely különböző bőrszínű, etnikumú és anyanyelvű embereknek is, és minden hit képviselőinek is. Azoknak is, akik pénteken mecsetbe mennek, azoknak is, akik szombaton zsinagógába, és azoknak is, akik vasárnap templomba. És persze azoknak is, akik inkább csak otthon maradnának.

A drezdai tüntetők az Operaház épülete előtt gyűlnek össze hetente. Az intézmény vezetősége tiltakozván a tüntetés ellen, lekapcsolta az épület világítását, és molinókat lengettek ki, olyan feliratokkal, mint "Nyissátok ki a szemeteket", "Nyissátok ki a szíveteket!", "Nyissátok ki az ajtótokat!", és az alkotmányuk első sorát is, ami szerint az emberi méltóság szent és sérthetetlen.

A tüntetők karácsonyi dalokat énekeltek, Szászország protestáns püspöke, Jochen Bohl viszont tiltakozott ez ellen, mert szerinte a Pegida követői politikai célokból csak kisajátítják a keresztény szimbólumokat és hagyományokat.

(KAY NIETFELD / DPA / AFP)

A tüntetéssorozatot a legtöbb politikai párt vezetői elítélték, az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt viszont támogatásáról biztosította a bevándorlás korlátozását követelő mozgalmat.

Közben a keleti város mintájára hasonló tüntetések zajlottak több nyugati városban is, de ezekre csak pár száz ember ment el. Viszont mindenhol sok ellentüntetővel találták szemben magukat. Komolyabb összecsapások nem voltak, de Kasselben nyolc embert átmenetileg őrizetbe vett a rendőrség.

Az Európai Unióban Németországba érkezik a legtöbb menekült és bevándorló, sokan a világ olyan szörnyű helyzetben lévő országaiból, mint Irak, Szíria vagy Afganisztán. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.