Több száz foglyot cserél ki egymás közt Ukrajna és az oroszbarát lázadók

A Moszkva-barát szeparatisták 125 ukrán hivatásos hadofoglyukért 225 lázadó fegyverest kapnak az ukrán hadseregtől, adta hírül a Reuters.

A fogolycsere egy 12 lépcsős békéltető folyamat része, amelynek első lépcsőjét egyébként nem is sikerült maradéktalanul meglépni a harcoló feleknek: szeptember ugyanis tűzszünet van érvényben, 1300-an lelték halálukat azóta, bár decemberben mérséklődtek a harcok.

A foglyokat átadásának pontos dátumáról még nem tudni semmit. Minderről az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SBU számolt be pénteken. Ukrajna szerint hatszáz fogoly van még a szeparatisták kezén, miután kitörtek a harcok a kijevi fordulat után a Krímen és Kelet-Ukrajnában.

A konfliktusban eddig 4700-an vesztették életüket. A fogolycsere megszervezésében az orosz és az ukrán kormány mellett részt vett az EBESZ is.

Közben az MTI több hírforrásban arról számolt be, elakadtak Minszkben a béketrágyalások, legalábbis az orosz Interfaxot erről tájékoztatta a belorusz fővárosban tárgyaló szeparatisták szóvivője. (Reuters)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.