Valahogy a lemondások is mások külföldön, mint itthon

POLITIKA
2014 december 27., 10:13
comments 79

Mi lenne más egy ország rendes, tisztes működésének a mutatója, mint az, hogy a botrányba keveredett közszereplők képesek-e megválni a hatalmuktól? Illetve talán mégsem ez. Meg a világ is sokkal nagyobb, mint Magyarország, ezért lehet, hogy külföldön többen mondtak le, mint itthon. 2014 nagy hátralépői.

A legpitinárnerebbek

New York és New Jersey Kikötői Hatóságának két vezetője. Név szerint Bill Baroni és David Wildstein. Ők voltak azok, akik még tavaly szeptemberben, éppen az iskolakezdésre időzítve mindenféle előzetes bejelentés nélkül lezárták a New Jerseyből New Yorkba vezető, rendkívül forgalmas George Washington híd több sávját, közlekedési káoszt okozva ezzel Fort Lee városban. A sajtóhoz eljutott levelezésből kiderült, hogy szándékosan leckéztették Fort Lee város demokrata párti polgármesterét, mert nem támogatta New Jersey republikánus kormányzójának újraválasztását. Chris Christie, akit a 2016-os elnökválasztás egyik esélyes jelöltjeként emlegettek, előbb védte a munkatársait, majd nem győzött elnézést kérni a "nyomorúságosan ostoba" akció miatt. Több munkatársát leváltotta, a kikötői hatóság vezetői lemondtak januárban.

Van-e ilyen magyarban? A VII. kerületi önkormányzat építési területté nyilvánította, kordonokkal zárta körbe a Madách térnek azt a részét, ahová az országgyűlési választások napjára eredményváró bulit hirdetett az Együtt-PM. A kordonokat Bajnaiák elbontották, buli emiatt tehát lehetett volna, de az végül a siralmas eredmények miatt nem volt. Nem derült ki, ki rendelte el az önkormányzatnál a nyilvánvalóan kamu körbekordonozást.

bajnaikordon3

Aki lemondott, de visszaszívta

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök július 24-én, egy csütörtöki napon lemondott, mert a parlament nem vette napirendre a hadsereg finanszírozását szolgáló költségvetési módosító javaslatát, illetve a gázvezetékrendszer reformjáról szóló előterjesztést, és felbomlott mögötte a többséget biztosító koalíció is. Négy nappal később, hétfőn, mintha mi sem történt volna, bement a parlamentbe, és felszólította a képviselőket, hogy fogadják el a napirendre sem vett javaslatokat. Kisebb problémát okozott, hogy helyette már volt egy ideiglenes kormányfő. Végül elfogadták Jacenyuk javaslatait, és a benyújtott lemondását leszavazták.

Magyarországon csak egykori miniszterelnök mondott le idén, igaz, ő négyszer is. Bajnai Gordon előbb a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségről mondott le, aztán még az Európai Parlamenti választás előtt bejelentette, hogy hiába vezeti ő az Együtt-PM EP-listáját, akkor sem megy Brüsszelbe, ha mandátumot kap. Majd lemondott az Együtt 2014 vezetéséről, végül a megszerzett magyar parlamenti mandátumról is.

De itt van a magyar önkormányzati rendszer Arszenyij Jacenyukja, Gőcze Zsanett. Őt október 17-én választották Borgáta polgármesterének, de még meg sem alakult az önkormányzat, már benyújtotta a lemondását, indoklás nélkül. Furcsa választás volt a Kissomlyó hegy lábánál lévő, termálfürdős településen. A 118 állandó lakosú Borgátára a választások kiírása után jelentkezett be állandó lakcímre 65 üdölőtulajdonos. Az így már 183 választásra jogosult borgátai közül 147 voksoltak is. Gőcze Zsanett nyert 96 szavazattal. Komlósi Tamás 51 szavazatott kapott, de ő azonnal meg is támadta a végeredményt a sok átjelentkező miatt. A megválasztott négytagú képviselőtestületbe három friss borgátai került be. Ami a legfurcsább, a győztes Gőcze Zsanett egy interjúban szintén azzal indokolta a lemondását, hogy "a megválasztott képviselők nagy része a falu lakói számára sajnos ismeretlen". Majd bement a képviselőtesület-alakuló ülésére, és letette az esküt, mintha mi sem történt volna. A jegyző szerint a lemondó nyilatkozat nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, mert a képviselő-tesület előtt kellett volna az bejelenteni, ami viszont akkor még nem volt. Amikor pedig megalakult, ott a polgármester nem jelezte, hogy lemond.

photo_camera Gőcze Zsanett Fotó: Facebook

Aki nem mondott le, de elvesztette a hatalmát

Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnököt elsöpörte a Majdan haragja, bár ő soha nem mondott le, és továbbra is saját magát tekinti Ukrajna elnökének. Ezt egyre szűkebb körben hajtogathatja meg nem nevezett, feltehetően oroszországi tartózkodási helyén.

Amiről nem mondtak le, de elvesztették

Az ukránok többsége Janukovics távozását nem sajnálja, de a Krím-félszigetről hivatalosan Ukrajna soha nem mondott le. Gyakorlatilag az már orosz terület.

Aki a legjobban járt a lemondással

A román Teodor Melescanu azért mondott le a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatói tisztségéről, mert elindult a román államfőválasztáson. Mindössze 1,1 százalékot ért el, de a szoros verseny miatt az elnökségre hajtó kormányfő, Victor Ponta igyekezett megvásárolni több jelölt jóindulatát, hogy az ő támogatására szólítsák fel híveiket a második körben. Melescanunak előbb a nemzetbiztonsági tanácsadói posztot ígért ezért cserében Ponta. De ennél is jobb lehetőség akadt. Titus Corlatean román külügyminiszter lemondott a külföldi szavazókörökben történt fennakadások körüli vita miatt, Ponta pedig Melescanut jelölte külügyminiszternek. A 73 éves Melescanu vezette már a román külügyet, de már jó régen, 1992-1996 között.

Akkor magyar kollégája a most szintén 73 éves Jeszenszky Géza volt. Ő szintén lemondott most, a norvég nagyköveti posztról, feltehetően a norvég civil pénzek körüli magyarországi botrányok miatt. Jeszenkszky tanácsait nem fogadta meg a magyar kormány az ügyben, és egyre jobban belemászott a norvég alap magyarországi támogatásainak vizsgálataiba.

Kovács Béla lemondása

A Jobbik európai parlamenti képviselője nem az EP-mandátumát dobta el a szovjetkémes ügye miatt, de egy lakossági fórumot valóban lemondott, miután az Index cikke miatt újra előkerült figyelemreméltóan erős kapcsolata Oroszországgal. Arró semmi hír nincs, hogy az Európai Parlament miért nem adja ki a magyar ügyészség kérését teljesítve Kovács Béla mentelmi jogát.

Aki úgy mondott le, hogy amúgy el akarták távolítani

Januárban mondott le Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. A Balog Zoltán miniszternek küldött levelet nyilvánosságra hozta, ebben a tudomására jutott kormányzati szándékokkal indokolja távozását, mint például az Esterházy-kincstár kiragadását az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi egységéből, illetve a Kelet-ázsiai Gyűjtemény áthelyezését a Szépművészeti Múzeumhoz.

A minisztérium azzal válaszolt, hogy már amúgy is Takács Imre vezetői megbízatásának visszavonására készült az Emmi, mert a főigazgató két felszólítás ellenére sem teljesített egy, a vezetők számára előírt képzést. Ezért Takács megbízatását vissza kellett vonni. Erről az Emmi korábban már értesítette Takács Imrét, aki - írta a minisztérium - így tudott arról, hogy hamarosan megszűnik vezetői pozíciója.

Akik közpénzek lenyúlása miatt mondtak le

Romániában rengetegen, de még a brit kulturális miniszter, Maria Miller is távozni kényszerült, miután az a vád merült fel ellene, hogy a képviselői kiadásai címén visszaigényelt közpénzek jelentős részéből szülei lakásának rezsijét fedezte.

Korrupció miatt bukott Velence polgármestere is, és mondott le két japán miniszter (köztük először egy nő), mert szabálytalan támogatásokhoz jutottak. A francia államfő első számú politikai tanácsadója, Aquilino Morelle is gyanús korábbi megbízások miatt volt kénytelen távozni áprilisban. Hollande beszédírójáról köztudott volt, hogy fényűző életmódot folytat, harminc pár luxuscipőjét cserélgette, és az elnöki hivatal borospincéjéből sem szégyell felhozni pár üveggel a munkaértekezletekre. Nálunk ugyanakkor mindenki perre számíthat, ha megkérdzőjelezi, hogy miből telik a kormányfő nem hivatalos tanácsadójának luxuscikkekre.

photo_camera Aquilino Morelle, luxytanácsadó Fotó: AFP

Magyarországon az MSZP-s Simon Gábor volt az egyetlen, aki képtelen volt elszámolni a titkos bécsi bankszámláján tartott 240 millió forinttal, ezért lemondott a parlamenti mandátumáról. Kormánypárti politikus nem került ilyen helyzetbe, fideszes képviselők csak azért mondtak le sorra a mandátumukról, mert máshol találták állást.

A legrejtélyesebb lemondás

Az MSZP budapesti elnökségéről mondott le Molnár Zsolt a választások előtt. Ezt az őt ért nemtelen támadásokkal indokolta, aminek nem akarta kitenni a baloldali összefogást. Hogy milyen olyan ügyek lehetnek, amik lehetetlenné teszik a budapesti MSZP vezetését, de kicsit sem kérdőjelezik meg, hogy alkalmas az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának talán egy kicsit érzékenyebb elnöki posztjára, az nem derült ki.

Molnár Zsolt (MSZP)

A legegyértelműbb

Mesterházy Attila két olyan választáson volt az MSZP miniszterelnök-jelölje, ahol a Fidesz kétharmadot szerzett. Lemondott, visszanövesztette kecskeszakállát, és építi újra magát a pártban.

Aki zsidóügyi miniszterelnökségi tanácsadónak bukott

Zoltai Gusztáv egykori munkásőr, a magyarországi zsidó hitközségek majdnem negyedszázadig erős embere áprilisban mondott le váratlanul. Azzal indokota döntését, hogy 79 éves lesz, munkakörének ellátása egyre nagyobb megterhelést jelent számára, és nem kíván a magyar közéletben dolgozni. Más hírek szerint a távozásában közrejátszott a hitközség pénzügyi átvilágítása. A Szabadság téri emlékmű egykori heves ellenzője aztán havi bruttó egymillió forintért a Miniszterelnökség tanácsadója lett.

zoltai

És ha már lemondás, és Szabadság téri emlékmű. Kövér László házelnök szerint "megalkuvásként, meghátrálásként fogható fel, hogy a kormány lemondott az emlékmű formális avatásáról, ami azt is jelenti, hogy ünnepélyesen a magyar állam egyetlen képviselője sem fog fejet hajtani az áldozatok emléke előtt".

photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ki sem nevezték, lemondott

Szentmihályi Szabó Pétert Rómába küldte volna nagykövetnek az új Orbán-kormány. Júliusban látott napvilágot az ötlet, de akkora felháborodás lett a korábban kommunista, majd antiszemita írásokkal jelentkező író tervezett kinevezéséből, hogy Szentmihályi Szabó inkább maga lépett vissza. Okóberben elhunyt, családja tájékoztatása szerint hosszan tartó, súlyos betegség után.

14_szentmihalyiszabo_peter_hende_csaba_1

A lengyel miniszterelnök lemondott

Csaknem hét év után, Donald Tuskot ugyanis az Európai Tanács elnökévé választották. A magyar miniszterelnöknek nincs ilyen jellegű gondja.

Akik meg akarták buktatni Éger Istvánt, de belebuktak

A Magyar Orvosi Kamara felügyelőbizottsága januárban a MOK elnökségének visszahívását kezdeményezte, miután az általuk készített jelentés több ponton elmarasztalta a vezetést jogszerűtlen működés miatt. Zárt ajtók mögött aztán a küldöttgyűlés megerősítette tisztségében Éger Istvánt, a felügyelőbizottság pedig lemondott.

Németország következményekkel teli ország

Úgy néz ki. Lemondott februárban Hans-Peter Friedrich mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, mert még az előző kormány kereszténydemokrata belügyminisztereként figyelmeztette a szociáldemokraták elnökét, hogy pedofilügyben nyomoznak egy képviselőjük után. Ahogy lemondott, mert börtönbe vonult a Bayern München elnöke, Uli Hoeness is. Őt adókerülés miatt három és fél év letöltendőre ítéltek.

A német autóklub, az ADAC elnöke, Peter Meyer pedig azután mondott le, hogy számos botránya kiderült. Így például meghamisították a Németek kedvenc autója című felmérés eredményeit, egyiptomi nyaralásra használták a szervezet repülőgépét, és egy másodosztályú focimeccsre odarendeltek egy mentőhelikoptert, hogy a rotorjaival szárítsa fel a felázott pályát. Nálunk azért nem mond le senki, mert rákos gyerekek mentőautóját használja nem rákos gyerekek szállítására.

Van úgy, hogy majdnem mindenki lemond

Ez történt például Orgoványon. Mind a hat önkormányzati képviselő lemondott mandátumáról június végén. Ezt a baon.hu cikke szerint egy lakossági fórumon azzal indokolták, hogy a polgármester "viselkedésével és döntéseivel gazdasági összeomlás felé sodorta a települést". A hat képviselőt meglepetésként érte, hogy az önkormányzatnak több mint 21 millió forint működési támogatást és kamatait kell visszafizetnie az államkincstárnak, mivel nem készült el határidőre a felhasználási elszámolás. A polgármester döntéseiről csak utólag adott tájékoztatást, elvárva, hogy a testület tagjai fogadják el azokat akkor is, ha nem értenek vele egyet. Ráadásul a polgármester februárban azonnali hatállyal menesztette a jegyzőt. Ezt megelőzően a pénzügyi osztály két munkatársa is felmondott, így a folyamatban lévő gazdasági és jogi ügyek intézése félbeszakadt.
Lóczi Boglárka polgármester úgy reagált, hogy "nem olyan nehéz a helyzet, mint ahogy azt a lemondott képviselők kommunikálták", nyílt levelet is írt az orgoványiaknak. Lóczki Boglárka Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum jelöltet újraválasztották ősszel.

photo_camera Lóczi Boglárka Fotó: Facebook

Amikor már a név sem kötelez

A Magyar Cselekvő Párt három, azonos családnevű jelöltje mondott le a jelöltségről a tavaszi parlamenti választásokon a Fejér megyei 2-es, 3-as, 5-ös választókerületben. Annyira az utolsó pillanatban, hogy a szavazólapról tollal kellett lehúzni a nevüket. És feladta Harc település polgármestere is. Siposné Csajbók Gabriella áprilisban azonnali hatállyal, írásban nyújtotta be lemondását, családi okokra hivatkozva.

Trafikügyben is volt lemondás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot bírósági ítélet kötelezte arra, hogy adják ki a Demokratikus Koalíciónak a dohánykoncessziós pályázatok iratait. A minisztérium közleménye szerint a 14 folyóméternyi, dossziéba rendezett irattömeg pályázatonként az értékelő lapokat és településenként az értékelési jegyzőkönyveket tartalmazza. A tárca pedig egyoldalúan lemondott a másolás DK-t terhelő költségének megfizettetéséről is.

Nácik lemondása

Náci jelképek és egy Adolf Hitlert ábrázoló kép előtt énekelt és koccintott két osztrák néppárti önkormányzati képviselő egy dokumentumfilmen, kénytelenek voltak lemondani szeptemberben.

Itthon SS-pólóban pózolt a körmendi jobbikos jelölt, Takó Péter. Facebookon osztotta meg a képet, ahogy egy másik jobbikos, Hajnády Kristóf füzesabonyi képviselőjelölt szintén a Facebookra kitett képen a győzelem jelét mutatta Auschwitzban, háttérben a haláltáborral. Ők nem mondtak le. De nem mondott le Kecel polgármestere sem, akiről előkerült egy hangfelvétel, amiben rasszista kijelentéseket tesz. A Fidesz kizárta, ő folytatta a városvezetést.

Aki úgy mondott le, mint itthon senki

Radu Stroe román belügyminiszter egy légibaleset miatt mondott le januárban. Az Erdélyi Szigethegységben egy kisrepülőgép zuhant le, mind a hét utasa túlélte a balesetet, de ketten közülük meghaltak, mire a mentésben részt vevők csaknem hat óra elteltével rájuk találtak. Nemcsak a mentés szervezetlensége miatt mondott le Stroe, hanem amiatt a kevés együttérzésről tanúskodó nyilatkozata miatt, hogy milyen kár, hogy éppen az ő minisztersége alatt történt a baleset. A miniszter a lemondását azzal indokolta, hogy így próbálja megvédeni a szerinte igazságtalanul vádolt hivatásos mentőalakulatok becsületét, ugyanakkor bocsánatot kért "szerencsétlen, de nem rosszindulatú" nyilatkozatáért.

A nagy visszatérők

A nagy MSZP-s tisztújításban Huszka Imrét választották június végén az MSZP hajdú-bihari elnökének. Róla azt kell tudni, hogy korábban már volt a párt megyei alelnöke és Debrecenben önkormányzati képviselő, mígnem 2003-ban családi okokra hivatkozva lemondott minden tisztségéről. Nem sokkal azután, hogy a bíróság egy év próbára bocsátotta könnyű testi sértés miatt (nyilatkozata szerint a családját védte.) 2004-ben az MSZP törölte tagnyilvántartásából, 2012-ben lett újra tag, akkor el is indult a megyei elnökségért, de még nem nyert. A megújuló MSZP-ben 2014-ben aztán már igen.

A korábbi hetedik kerületi polgármestert, Hunvald Györgyöt is nyáron választotta elnökké az MSZP helyi szervezete. Őt 2009 elején tartóztatták le annak a gyanújával, hogy ingatlanpanamákkal, fiktív szerződésekkel és lakáskiutalásokkal százmilliós károkat okoztak Erzsébetvárosnak. Két és fél évet töltött előzetesben, végül több vádpontot is ejtettek, de jogerősen így is egy évre ítélték. Emiatt aztán hiába volt még felkérése, bejelentette, hogy nem indul el a polgármesterválasztáson, és lemondott kerületi elnöki pozíciójáról is.

És emlékeznek még arra a tavalyi HÖK-ös listára a "basznivaló egyiptológussal", meg "a Pistának jó lesz", és a "biztos, hogy ratyi", meg a "liberó buzigyerek", na és "az LMP-s pina, ne vigyük le" megjegyezésekre? Na, ebbe a listázásba bukott bele annak idején az ELTE bölcsészkari hallgatói érdekképviseletét vezető Garbai Ádám. De sikerült pozicióban maradnia az országos hallgatói érdekképviseletben, a 24 fős választmány tagjaként, majd most ősszel, ahogy az Index megírta, az új HÖOK-elnök kérésére ő képviseli az ELTE-t az országos elnökségben. Nemcsak Garbai, Stummer János, a KolHÖK (kollégiumi hallgatói önkormányzat) volt elnöke is belebukott a basznivaló egyiptológusozásba, de szerencsére ő is megtalálta a helyét, a Jobbik polgármesterjelöltje volt Erzsébetvárosban.

És volt visszaút Kiss Zsigmondnak is. Püspökladány fideszes alpolgámestere annyira részeg volt augusztusban egy kakasfőző fesztiválon, hogy a biztos támaszt nyújtó sátorrúd lett a legnagyobb barátja. Lemondott. Bár azt mondta, nem indul a választásokon, októberben ökormányzati képviselőnek választották.

kiss_zsigmond1

Ráadásul Schmitt Pált sem tűnt el a süllyesztőben, csak azért, mert plágiumügye miatt kénytelen volt lemondani még valamikor az államfői posztról, és simán a Nemzet Sportolója lett, megelőzve mindenkit. Állítólag leginkább saját közbenjárásának köszönhetően.

A gyűjtéshez alaposan merítettünk az MTI archívumából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.