Drágulhat a kajarendelés Budapesten

gazdaság
2014 december 27., 14:43
comments 110

Több budapesti étterem is levelet kapott az utóbbi napokban a Netpincértől. A szolgáltató, melyet épp most vásárolt fel a Foodpanda, szerződést módosítana a címzettekkel, mégpedig úgy, hogy a netes rendelések után az éttermektől a Netpincérnek fizetett jutalékot 7-ről 15 százalékra emelnék.

Az éttermeknek eddig havonta 15 ezer forintot kellett fizetniük a Netpincérnek, valamint 7 százalék plusz áfa jutalékot a Netpincéren keresztül leadott rendelések után. Az új szerződésekben már nem szerepel a 15 ezer forintos havidíj, a jutalék viszont 15 százalékra emelkedik. Igaz, az új szövegben nem szerepel az éttermeknek előírt 150 ezer forintos regisztrációs díj sem, amit a szerződéskötéskor kell megfizetni, de mivel ez nem visszatérítendő, azoknak az éttermeknek, amik már szerződéses viszonyban állnak a Netpincérrel, ez teljesen lényegtelen.

Az éttermesek, akiket megkeresett a szerződésmódosítással a Netpincér, eléggé felháborodtak, hiszen ha aláírják az új szerződést, a jelenlegi áraik mellett nekik kevesebb, a Netpincérnek meg több pénz jut. Ha pedig úgy döntenek, árat emelnek, akkor árat kell emelniük azok számára is, akik közvetlenül tőlük (tehát nem a Netpincéren keresztül) rendelnek, hiszen a Netpincér szerződései kimondják, hogy az éttermeknek ugyanolyan áron és ugyanolyan választékban kell kínálniuk az ételeiket minden házhoz szállítási szórólapjukon és a honlapjukon is, ahogyan a Netpincéren.

Igaz, ki is lehet lépni a Netpincérrel szerződött éttermek közül, viszont a legtöbb ilyen étterem az utóbbi években eléggé hozzászokott a Netpincér netes rendeléseihez, és mára a szerződött éttermek fogyasztásának nagyon komoly hányadát adják a Netpincér felhasználói. Ez a forgalom a szerződésbontással rögtön kiesne, ezt pedig a legtöbb étterem nem engedheti meg magának.

A most megkeresett éttermek többsége tehát valószínűleg az áremelést választja, és várhatóan több helyen lesz nagyobb kiszállítási díj is.

A Netpincér lépésének időzítése is érdekes, hiszen néhány nappal azután érkeztek a levelek, hogy az 550 étteremmel szerződésben lévő Netpincért megvette a világ egyik legnagyobb ételrendelő-rendszere, a Foodpanda. A Foodpandának van saját magyar oldala is, aszerint ők a Netpincérnél kevesebb étteremmel állnak kapcsolatban. A lépés indítékairól még múlt pénteken kérdeztük a Foodpandát, és ügynökségükön keresztül hétfőre ígértek választ. Cikkünk megjelenéséig azonban ez nem érkezett meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.