A német jegybankelnök szerint Európa jobban teljesít

gazdaság
2014 december 28., 13:21
comments 38

Jens Weidmann vasárnapi értékelésében arról beszélt, hogy Európa egyáltalán nem teljesít annyira rosszul, mint azt egyesek gondolják.

Főleg a német előrejelzésekről beszélt persze, és azt mondta, hogy az olajárak a mostani alacsony áron maradnak, akkor az infláció a vártnál is alacsonyabb lehet, és a növekedés is nagyobbra sikeredhet jövőre.

A Bundesbank épp december elején fogta vissza kicsit a hazai növekedési kilátásokat, amikor bejelentették, hogy idén 1,4 százalékos, jövőre pedig egyszázalékos GDP-bővülés várható.

photo_camera (DANIEL ROLAND / AFP)

Európai előrejelzése szerint az eurózóna gyógyulása várható jövőre, jóllehet visszafogott sebességgel.

Megismételte azt is, hogy nem ért egyet azzal, hogy az Európai Központi Banknak az eurózóna tagállamaitól vásároljon állampapírokat, hogy ezzel pörögjön fel a növekedés, mert Weidmann szerint az alacsony olajár már egy bevetett virtuális stimulus, és ha ezt ingyen kaptuk kézhez, akkor nincs miért a monetáris politika felől is bevetni még egyet.

Mint elmondta, idegesíti, hogy az utóbbi idők vitája csak arról szól, hogy mikor fog az EKB végre vásárolni. Pedig szerint az EKB-nak nem kéne meghajolnia a piaci akarat előtt, mert ha veszteségei lennének később a tranzakció miatt, azt végül az adófizetőkkel fizettetnék meg. (AFP, BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.