Az Egyesült Királyság 300 éves adósságait törleszti jövőre

gazdaság
2014 december 28., 14:36

George Osborne brit pénzügyminiszter azt tervezi, hogy 2015 elején visszafizetik Nagy-Britannia történelmi adósságainak jelentős részét. A visszafizetés persze nem pontos szó, hiszen itt inkább refinanszírozásról van szó, ugyanis a jelenlegi kedvező pénzpiaci helyzet miatt a kamatok olyan alacsonyak, hogy még akár 18. századi adósságot is megéri kiváltani.

A legrégebbi adósság a brit pénzügyminisztérium nyilvántartása szerint például egy 1722-es kötvénykibocsátásból ered, amire azért volt szükség, hogy a kormány stabilizálni tudja az ország pénzpiacát a South Sea Company csődje után. Ezt a vállalatot a spanyol örökösödési háború idején alapították, és monopóliumot kapott a dél-amerikai kereskedelemre, csak aztán Dél-Amerika a spanyoloké maradt, a brit cég pedig tönkrement.

De ezen kívül kifizetik az első világháború idején kibocsátott kötvények tulajdonosait, és pénzt kapnak azok is, akik az írországi éhínség idején vettek államkötvényt. A teljes brit államadósságon belül a történelmi hitelek aránya nem túl nagy, de a mostani alacsony kamatok miatt megérheti az újrafinanszírozásuk. (NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.