Az Egyesült Királyság 300 éves adósságait törleszti jövőre

2014 december 28., vasárnap 14:36

George Osborne brit pénzügyminiszter azt tervezi, hogy 2015 elején visszafizetik Nagy-Britannia történelmi adósságainak jelentős részét. A visszafizetés persze nem pontos szó, hiszen itt inkább refinanszírozásról van szó, ugyanis a jelenlegi kedvező pénzpiaci helyzet miatt a kamatok olyan alacsonyak, hogy még akár 18. századi adósságot is megéri kiváltani.

A legrégebbi adósság a brit pénzügyminisztérium nyilvántartása szerint például egy 1722-es kötvénykibocsátásból ered, amire azért volt szükség, hogy a kormány stabilizálni tudja az ország pénzpiacát a South Sea Company csődje után. Ezt a vállalatot a spanyol örökösödési háború idején alapították, és monopóliumot kapott a dél-amerikai kereskedelemre, csak aztán Dél-Amerika a spanyoloké maradt, a brit cég pedig tönkrement.

De ezen kívül kifizetik az első világháború idején kibocsátott kötvények tulajdonosait, és pénzt kapnak azok is, akik az írországi éhínség idején vettek államkötvényt. A teljes brit államadósságon belül a történelmi hitelek aránya nem túl nagy, de a mostani alacsony kamatok miatt megérheti az újrafinanszírozásuk. (NYT)