Csajok a csúcson

POLITIKA
2014 december 28., 11:41

2014 női hírei messze nem csak az erőszakról szóltak. Női elsők, sikeres csúcstámadások és elismerések.

Elismerések és előléptetések a tudományban, médiában és az anglikán egyházban

  • Először kapta meg a legrangosabb matematikai elismerést, a Fields-érmet nő: az iráni születésű Maryam Mirzakhani.
  • Fabiola Gianotti-t a CERN nukleáris kutatóintézet főigazgatójává választották.
  • Idén fogadta el az anglikán egyház szidónusa, hogy nők is szolgálhassanak püspökként. Decemberben meg is választották az első női püspököt, Libby Lane személyében.
  • Rona Fairhead, a Financial Times sajtó- és médiacsoport volt elnök-vezérigazgatója lett a BBC új elnöke.

A pénzvilág királynői

  • A világ jegybankjaiban erős férfitúlsúly van, szinte alig találni nőket a központi bankok vezetésében. Épp ezért már tavaly óriási szenzáció volt, hogy az amerikai jegybank élére most először nőt választottak. Janet Yellen február óta vezeti a Fed-et.
  • Idén az OECD tag svájci kormány is úgy döntött, hogy jövőre nőt, az IMF vezető globális piaci elemzőjeként dolgozó Andréa Maechlert nevezik ki jegybanki kormányzótanácsába.
  • Az amerikai General Motors élére idén nőt választottak. Nem csak a GM, de az egész autóipar történetében Mary Barra az első nő, aki ilyen magas pozícióba jutott. Barra diákként, húszéves kora előtt csatlakozott a GM-hez és a teljes ranglétrát végigjárva küzdötte fel magát a vezérigazgatói székig.

Nők a közélet csúcsain

  • A politikai életben azonban már nem akkora újdonság a női vezető: Angela Merkel továbbra is a világ legbefolyásosabb női politikusa.
  • A brazil Dilma Rousseff idén megtartotta elnöki székét kihívójával szemben. Roussef legnagyobb vetélytársa is nő - Marina Silva - volt.
  • Ewa Kopacz idén szeptember óta lengyel kormányfő. A parlament korábbi elnöke a lengyel kormánykoalíció hivatalos kormányfő-jelöltjeként állhatott az ország élére.
  • Kolinda Grabar-Kitarovic a legnagyobb ellenzéki horvát párt elnökjelöltjeként verseng a pozícióért (a szavazás épp ma zajlik).
  • Párizsnak idén először lett női polgármestere: a szocialista Anne Hidalgo, akinek legnagyobb vetélytársa szintén női politikus volt.

Idei elsők a sportban

  • Idén először indulhattak nők síugrásban a téli olimpián, és idén is tesztelt a Forma-1-ben nő: Susie Wolff.
  • Újra tartottak női versenyt a világ legrangosabb országúti kerékpáros eseményén, a Tour de France-on. A körverseny utolsó napján állhattak rajthoz a nők, Párizs belvárosában. Még hosszú az út ahhoz, hogy a női versenyzők kérésének engedve nők is a férfiakkal együtt, a teljes távon versenyezhessenek. (1984 és 2010 között ugyan rendeztek nők számára nemzetközi többnapos kerékpárversenyt Franciaországban, de a szervezők a (média)érdeklődés hiánya miatt egyre kevésbé tudták megoldani a rendezvények finanszírozását.)
  • Hosszú Katinka az év legsikeresebb magyar sportolója. A világ legjobb úszónőjének megválasztott sportoló döbbenetes évet zárt: egymás után úszta az újabb és újabb világcsúcsokat, idén 59 érmet szerzett, és ő lett a világ első dollármilliomos úszónője.
  • Walter-Barna Diána idén horgász világbajnok lett.
  • Az extrém hosszú távú fotóversenyt a spartathlont egy magyar nő, Lubics Szilvia nyerte.

Magyar nők a csúcson

Boggie ötletes videója az év nagy meglepetése és világszenzációja volt.

Mihalik Enikőt a Victoria's Secret bemutatóján, Axente Vanessát immár negyedszer a Vogue címlapján és Palvin Barbarát ebben az évben újra milliók csodálták mindenhol.

+1 Itthon alig változik valami

Miközben a nagyvilágban egyre több politikai, tudományos és gazdasági csúcsot hódítanak meg nők, hazánkban ezek a magaslatok sajnos még távolinak tűnnek.

Az országgyűlési választásokon alig tíz százaléknyi nő került a parlamentbe, az önkormányzati választások után pedig kiderült, Párizstól nemcsak Makó, de Budapest is igen messze van: Magyarországon Kecskemét a legnagyobb város, egyben az egyetlen megyeszékhely, amit nő vezet a következő öt évben. A fővárosban is csak egyetlen kerületnek lett női polgármestere, a hatodik kerületi Hassay Zsófia személyében.

Itthon a nőknek nagyjából ennyi jutott. A világon alig van olyan ország, amelynek kormányában nincsenek nők, Magyarország az egyik. Az államtitkárok között csak valamivel jobb a helyzet, de a helyettes államtitkárok között sem nagyon osztottak nőknek lapot, miközben az államigazgatásban dolgozóknak csak negyede férfi.

Igaz, a magyar parlamenti női képviselőjelöltek arányával rendkívül elégedett fideszes Pelczné Gáll Ildikót viszont megválasztották, ősztől ő az Európai Parlament 14 alelnökének egyike. (Az uniós testület 21 fős magyar delegációjában egyébként alig négy nő van.)

Igaz talán mindez nem is olyan meglepő, ha tudjuk, idén az is kiderült hazánkról, hogy az emberek háromnegyede nem is akar nőkkel dolgozni.

Hajrá 2015!

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.