Spanyol halászok keménykedtek a gibraltári rendőrséggel

külföld
2014 december 28., 20:02

Gibraltár még mindig brit tengeren túli terület, ez pedig nem igazán tetszik a spanyolok jelentős részének. Viszont az Egyesült Királyság és Spanyolország nagyjából a világpolitika minden dimenziójában szövetségeseknek számítanak, így a gibraltári ügyet sem lehet úgy igazán konfliktusnak nevezni, inkább csak ez a néhány évente lenyomott izmozás van.

Most is volt egy ilyen: Gibraltáron minden évben rendeznek egy jótékonysági úszóversenyt a tengerben december 25-én. Most viszont egy közeli faluból származó spanyol halászflotta elállta az úszók útját, mert kagylókért gereblyézték a tengert. A Gibraltári partiőrség felszólította a halászokat, hogy tűnjenek onnan, de azok nem tűntek. Utána jött egy gibraltári rendőrhajó és a spanyol partiőrség is megnézte magának, hogy mi történik, de azon túl, hogy farkasszemet néztek egymással a gibraltári rendőrök és úszók meg a spanyol halászok és partiőrök, semmi nem történt. A Gibraltári rendőrség az egyik spanyol halászhajó kapitányát szeretné feljelenteni, amiért többszöri felszólításra sem kormányozta odébb a hajóját. De a kapitány meg azt mondja, későn értesítették az úszóversenyről, ezért már nem rendelhette vissza a hajókat.

A spanyol halászok még az átlag spanyoloknál is jobban fújnak a gibraltáriakra, a Gibraltárhoz tartozó vizeken ugyanis a koronagyarmat vezetése egy környezetvédelmi egyezményre hivatkozva megtiltották a tengerfenék gereblyézésével járó kagylóhalászatot még a kilencvenes években. Erre a spanyol halászok nagyon bepöccentek, úgyhogy végül Gibraltár engedett, és egy csomó spanyol halászflottának garantált mentességet a törvény alól.

2013-ben viszont egy vízalatti betonzátonnyal vették körül a vizeiket, ami akadályozza a gereblyézést. Gibraltár kormánya szerint ezzel csak a tengeri élővilágot akarták védeni, de a madridi kormány meg úgy gondolta, hogy ez az ellenséges lépés a spanyol halászok ellehetetlenítésére irányul.

Ha Orbán Viktor lenne a spanyol miniszterelnök, akkor bizonyára azt mondta volna erre, hogy Spanyolországban tipikus gibraltári titkosszolgálati befolyásszerző akció zajlik. (Guardian)

(Címlapi kép: Wikipédia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.