Ebola: Libériában rosszabbodott a helyzet, Skóciában is felbukkant egy fertőzött ember

Egészségügy
2014 december 29., 19:18
comments 23

Az egészségügyi dolgozó tegnap tért vissza Nyugat-Afrikából Glasgowba. A kötelező tesztek elvégzése során mutatták ki a vírust a szervezetében. Az eredményt a skót kormány erősítette meg.

A páciens, akiről nem sok mindent hoztak nyilvánosságra, annyit tudni, hogy nő, Sierra Leonéban dolgozott, jelenleg Glasgowban ápolják.

Skóciába Casablanca és London érintésével repült. Szerencsére az ebola nehezen terjed, csak közvetlen testnedvekkel és vérrel való kapcsolat okoz fertőzést.

Szintén hétfőn derült ki, hogy Libériában átmeneti javulás után megint rosszabbodott a helyzet, 500 új megbetegedést regisztráltak.

Az újabb fertőzések a Sierra Leonéval közös határhoz közeli vidéken történtek. December 1. és 25. között 49-en betegedtek meg a vírustól. A libériai egészségügyi illetékesek hangsúlyozzák, hogy ez a vidék gyéren lakott, ezért igen aggasztó a ragály drámai terjedése.

Mindeközben az ország nagy részén, főként a fővárosban, a sűrűn lakott Monroviában javult a helyzet.

Libériában az utóbbi egy évben csaknem nyolcezren betegedtek meg az ebola vírusától, 3400-an belehaltak a kórba.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői jelentése szerint a fertőzöttek száma az ebola által leginkább sújtott három afrikai országban, Sierra Leonéban, Libériában és Guineában együtt már meghaladta a 20 ezret, és eddig már 7842 ember halt meg a járványban. A helyzet Sierra Leonéban a legsúlyosabb. (Independent, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.