Fotó alapján készített ujjlenyomatot egy hacker

Tbg
TECH
2014 december 29., 14:00
comments 21

Egy sima fényképezőgéppel készített fotók alapján klónozta le egy német politikus ujjlenyomatait a Chaos Computer Club (CCC) egyik tagja, Jan Krissler.

Krissler több képet is készített Ursula von der Leyen ujjbegyéről egy sajtótájékoztatón, és ezekből a képekből meg tudta alkotni von der Leyen ujjlenyomatát: a hacker szerint az ujjlenyomat tovább már nem számít biztonságos technológiának, a politikusoknak pedig ezzel azt sugallta, húzzanak kesztyűt, ha a nyilvánosság elé állnak.

photo_camera )

Jóllehet szakértők már régóta mondogatjáj, hogy az ujjlenyomaton alapuló biztonsági rendszerek kijátszhatók, az Apple és a Samsung is ujjlenyomatfelismerő rendszerekkel árulja telefonjait, de Brazíliában például a választásokon is ez alapján regisztrálják a választókat.

A biometikus biztonsági rendszerek ezért már nem ilyen, statikus adatokra építenek, mint az ujjlenyomat vagy egy ember arca, hanem olyan biometrikus tulajdonságokra, amelyek "élők": így például az ujjban található érvizsgálatra, vagy egy ember sajátos mozgására, ami sokkal nehezebben klónozható.

Az ujjban található ereken alapuló biztonsági rendszert már használják Lengyelországban és Japánban, illetve az angol Barclay bank is bevezette. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.